Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Akademik Bakış - Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi

Yıl 2013 , Cilt , Sayı 36

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

1982 anayasasi’nda cumhurbaşkani ve klasik parlamenter sisteme göre yeni anayasa’da cumhurbaşkani’nin konumuna ilişkin öneriler

Yazarlar :
Yazar kurumları :
İnönü Üniversitesi1
Görüntülenme :
1253
DOI :
Özet Türkçe :

Bu çalışmada yeni anayasanın parlamenter demokrasinin icaplarına uygun hüküm ve mekanizmaları kabul etmesi gerektiği düşüncesi esas alınmıştır. Bu nedenle, yürütme yetkilerinin Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu arasında paylaşıldığı, yürütmeye ait asıl yetkilerin Bakanlar Kurulu’na tanındığı, Cumhurbaşkanı’nın yetkilerinin ise sembolik konularla sınırlandığı klasik parlamentarizmin Türkiye için en uygun tercih olduğunu düşünülmektedir. Böylece aslında sembolik yetkilere sahip olması gereken Cumhurbaşkanı’nın da sistemi kilitleme imkânı kalmayacaktır.

Özet İngilizce :

In this study the idea that the new constitution has to accept the rules and mechanisms pursuant to the requirements of the parliamentary system has been taken as basis. For this reason it is thought that the classical parliamentarism in which the executive power is shared between the president and the cabinet, however the real power belongs to the cabinet and the president is limited with just symbolic subjects is best choice for Turkey. Thus it will not be possible for the president to lock the system.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :