Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Akademik Bakış - Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi

Yıl 2012 , Cilt , Sayı 33

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

5941 sayili çek kanununda muhatap bankanin ödeme dişinda kalan yükümlülükleri

Yazar kurumları :
İstanbul Ticaret Üniversitesi1, İstanbul Barosu2
Görüntülenme :
1074
DOI :
Özet Türkçe :

5941 sayılı Çek Kanunu 20.12.2009 tarihinde yürürlüğe giren yeni bir yasadır; yürürlükten kaldırdığı 3167 sayılı Çek Ödemelerinin Düzenlenmesi ve Çek Hamillerinin Korunması Hakkında Kanunun hemen hemen tüm hükümleri değiştirilmiştir. 5941 sayılı Çek Kanununda 3167 sayılı Kanundan farklı olarak “Kayıt dışı ekonominin denetim altına alınması önlemlerine katkıda bulunma” amacı da yer almaktadır. Bu amacın gerçekleşmesi için Çek Yasasında yeni düzenlemeler yapılmış olup, bu önlemler Bankalar için yeni yükümlülükler getirdiği gibi Banka personeli için cezai yaptırımlar da öngörmüştür. Çalışmamızda tüm bu düzenlemeler kapsamında muhatap bankanın ödeme dışında kalan yükümlülükleri anlatılacaktır.

Özet İngilizce :

In Turkish Legal System, only the banks are provided the authority to be the addressee in check. Therefore, the drawee bank holds a great significance and is in the center of
arrangements. In this article, doctrine and the supreme court’s decision will be analyzed in regard to drawee bank’s obligation to pay according to the Law numbered 5941, the Law about Modifying the Check Law numbered 6273 and dated 01.31.2012 and the communiqués issued by the Turkish Central Bank.

Anahtar kelimeler :
Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :