Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Akademik Bakış - Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi

Yıl 2012 , Cilt , Sayı 35

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Türk atasözlerinde bilişsel çarpitmalar

Yazar kurumları :
Sağlık Bakanlığı1, Hacettepe Üniversitesi2
Görüntülenme :
1203
DOI :
Özet Türkçe :

Atasözleri bir ulusun kendi varlığının, düşüncelerinin, inanışlarının ve benliğinin
aynası olup, kendi ulusunun damgasını taşımaktadır. Bu çalışmada toplumun düşünce ürünü olan atasözleri irdelenerek, Türk toplumunun sıklıkla kullandığı bilişsel çarpıtmalarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Türk atasözlerinde bilişsel çarpıtmaların incelenmesi sonucunda, en çok belirlenen bilişsel çarpıtmaların aşırı genelleme, zorunluluk ifadeleri, etiketleme, aşırı büyültme/küçültme, felaketleştirme ve seçici soyutlama olduğu görülmektedir. En az belirlenen bilişsel çarpıtmalar ise ya hep ya hiç tarzı düşünme ve kişiselleştirmedir. Türk atasözlerinde öğütlenmeyen bilişsel çarpıtmalar ise aşırı genelleme, aşırı büyültme/küçültme ve felaketleştirmedir. Türk atasözlerinde en çok belirlenen ve de öğütlenmeyen bilişsel çarpıtmaların aşırı genelleme, aşırı büyültme/küçültme ve felaketleştirme olması, bu bilişsel çarpıtmaların Türk toplumunda sıkça kullanılan bilişsel çarpıtmalar olabileceğini düşündürmüştür. Çalışmanın bulguları, bireylerin bilişsel çarpıtmalarının ortaya çıkarılmasında ve bunlarla nasıl baş edebileceğinin bireye öğretilmesinde, ruh sağlığı ve eğitim uzmanlarına yardımcı olabilir.

Özet İngilizce :

Proverbs are a mirror of a nation's own existence, thoughts, beliefs and personality,
and proverbs are marked by their own nation. The purpose of this study is to examine cognitive distortions in Turkish Proverbs to determine cognitive distortions which Turkish society is often used to. The results of the study indicate that the most identified cognitive distortions are overgeneralization, imperative statements, labeling, magnification or minimization, catastrophizing, and selective abstraction. In addition, a minimum set of cognitive distortions are dichotomous thinking and personalization. Moreover, cognitive distortions not advised society are overgeneralization, magnification or minimization, and catastrophizing. In both groups, being determined overgeneralization, magnification or minimization, and catastrophizing may suggest that this cognitive distortions commonly used
in Turkish society. Findings of this study can help mental health and educational professionals for revealing individuals' cognitive distortions and dealing with them.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :