Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Yıl 2002 , Cilt 2 , Sayı 1

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Independence or development?: an overview of turkey’s foreign language education policies (bagımsızlık mı, gelisme mi?: türkiye’nin yabancı dil egitimi politikalarına bir bakış)

Yazar kurumları :
Yıldız Technical University1
Görüntülenme :
739
DOI :
Özet Türkçe :

Many countries have long had two sorts of interests; on the one hand, they have had to remain independent via protecting and promoting their official languages as a powerful symbol of their identities, and on the other hand, they have had to enable technological and economic development, which essentially involves international communication, usually by means of a foreign language. These two sorts of interests have often posed a dilemma for those countries and their peoples, because protecting and promoting identities have often implied closed and egocentric policies while international communication has involved more open and other-conscious policies. In today’s world, this dilemma is even more highlighted because of the so-called "globalization", which is taking place. In this article, I will present this dilemma by focussing on one country, Turkey, and its foreign language education policies. An historical account of the country’s interaction with other languages (than Turkish) will precede a presentation of the recent shape the recurring dilemma took, namely, teaching foreign languages versus teaching in a foreign language, in the daily national papers and publications in the1989 and 1997 discussions. I will then make personal suggestions of conduct for decision-makers in Turkey and other countries facing the same dilemma.

Özet İngilizce :

Uzun zamandan beri bir çok ülkenin iki tür ilgi alanı olmustur: bir yandan, kimliklerinin güçlü bir simgesi olarak resmi dillerini koruyup gelistirmek ve bagımsızlıklarını sürdürmek, diger yandan teknolojik ve ekonomik gelismelerini genellikle bir yabancı dil aracılıgıyla gerçeklesen uluslararası iletisim yoluyla saglamak zorunda kalmıslardır esas olarak. Bu iki tür ilgi, bu ülkeler ve halkları için çogunlukla bir ikilem yaratmaktadır, çünkü kimlikleri korumak ve gelistirmek, genellikle kapalı ve ben-merkezci politikaları, uluslararası iletisim ise daha açık politikaları ve baskasının bilincinde olmayı gerektirmektedir. Bu ikilem, "küresellesme"nin yasandıgı bugünün dünyasında daha da önem kazanmaktadır. Bu ikilem, bu makalede, bir ülkeye, Türkiye’ye ve oradaki yabancı dil egitimi politikalarına odaklanarak ele alınmaktadır. Türkiye’nin diger dillerle (Türkçe dısındaki) etkilesiminin bir tarihçesini ise, 1989 ve 1997 yıllarında günlük gazete ve yayınlarda yer alan, tarihte zaman zaman ortaya çıkan ikilemin güncellesmis hali olan, yabancı dil egitimi karsısında yabancı dille egitim tartısmaları izlemektedir. Son bölümde Türkiye’nin ve aynı ikilemle karsı karsıya bulunan benzer ülkelerin karar vericilerine kisisel öneriler yer almaktadır.

Anahtar kelimeler :
Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :