Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

EKEV Akademi Dergisi

Yıl 2011 , Cilt , Sayı 49

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

How much does spoken grammar find its way into turkish teachers of english?

Yazar kurumları :
Fatih Univ. Faculty of Education, Department of English Language Teaching1, Yeditepe Univ. Faculty of Education, Department of English Language Teaching2
Görüntülenme :
708
DOI :
Özet Türkçe :

The last 15 years bear witness an increasing interest in spoken grammar of English and whether and how it should be made use of in English language teaching has been the focus of a growing number of research studies. This study sets out to determine, using a questionnaire and semi-structured interview, whether a) Turkish teachers of English are aware of and use features of spoken grammar in their own communication with other speakers of English and b) teach these features, implicitly or explicitly, in their English classes to their students. It is also asked to teachers where they learned, if any, features of spoken grammar, like ellipsis, vague language, placeholders, etc. to find out the sources where and in what proportion people pick up such spoken grammar features. The results show that Turkish teachers of English use and teach features of spoken grammar but inadequately and much remains to be done in their training in this respect. Some pedagogical implications are offered at the end of the article.

Özet İngilizce :

İngilizce konuşma gramerinin önemi son yıllarda giderek artmakta ve bu gramerin İngilizce öğretiminde nasıl kullanılabileceği ile ilgili pek çok çalışma yapılmaktadır. Bu çalışma, yapılan anket ve mülakatlar ile Türk İngilizce öğretmenlerinin konuşma grameri biçimlerini günlük hayatta kullanıp kullanmadıklarını araştırmaktadır. Bunun yanı sıra, çalışma Türk İngilizce öğretmenlerinin konuşma grameri biçimlerini İngilizce derslerinde öğretip öğretmediklerini de araştırmayı amaçlamaktadır. Katılımcıların, konuşma grameri biçimlerini hangi kaynaklardan öğrendikleri de araştırmanın diğer amacıdır. Yapılan analizler göstermiştir ki ne kadar yetersiz gözükse de, Türk İngilizce öğretmenleri konuşma grameri biçimlerini belirli oranlarda hem kullanmakta hem de öğretmektedirler. Sonuçlar ışığında, bu çalışma Türk İngilizce öğretmelerinin gerek hizmet öncesi ve gerekse hizmet içi eğitimi hakkında bir dizi öneriler de verecektir.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :