Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

EKEV Akademi Dergisi

Yıl 2003 , Cilt , Sayı 17

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Kuvvetli icra “başkanlık sistemi üzerine bir deneme”

Yazar kurumları :
Cumhuriyet Ünversitesi İ.İ.B.F. Kamu Yönetimi Bölümü1
Görüntülenme :
1089
DOI :
Özet Türkçe :

Bu çalışma siyasal sistemlerden biri olan “Başkanlık Sistemi” ile ilgilidir. Bu bağlamda başarılı tek örnek olan ve sisteme ismini veren Amerika’daki uygulamalar üzerinde durulmaktadır. Amerika’daki Başkanlık Sistemi anlatılırken sistemi oluşturan temel öğeler ayrıntılı olarak incelenmiştir. Başkanlık sisteminin genel özellikleri, kuvvetler ayrılığı ve monokratik yürütme ilkesi, yasama, yürütme ve yargı organlarının kuruluşu, fonksiyonları ve birbirleri ile olan ilişkileri çalışmada incelenen konular arasındadır. Çalışmanın sonuç bölümünde ise bu sistemin başarılı bir şekilde işleyişine katkıda bulunan faktörler üzerinde durulmaktadır.

Özet İngilizce :

This study is related to presidental system. By this context, we are emhasizing on the unique and succesful practice which gives its name to the system in the USA. While explaining the USA presidental system, its basic features have been searched. The main features of the presidental system, separation of powers and monochratic execution principle have been studied. In addition, we concentrated on the establishment, functions and the relations of legislation, execution and judgment institutions of each other. As a conclusion, the factors contribute to the succes of system have been emphasized.

Anahtar kelimeler :
Paylaş :
Benzer Makaleler

bayram doğan

  • SİZDEN RİCAM Künyesi yazılı makayi mailime atmanızdır. çok teşekkür ederim. [email protected]. ARSLAN, Nagehan Talat / İZCİ, Ferit, “Kuvvetli İcra Başkanlık Sistemi Üzerine Bir Deneme” Ekev Akademi D., Y. 7, S. 17, Sonbahar, 2003, s. 281-293.
  • Yorum Yap
    • Adınız :
    • Güvenlik Kodu :
    • Yorum :