Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

EKEV Akademi Dergisi

Yıl 2002 , Cilt , Sayı 11

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Nurettin topçu’nun milliyetçilik anlayışında islâm unsuru

Yazar kurumları :
Atatürk Üniversitesi İlâhiyât Fakültesi1
Görüntülenme :
784
DOI :
Özet Türkçe :

Nurettin Topçu, Türk Milliyetçiliği ve İslam Ahlakı arasında anlamlı bağlar kuran bir düşünürdür. Bu özelliğinden dolayı o, sadece maddi unsurlara dayanan bir milliyetçilik görüşünden uzaktır. Ama aynı zamanda o, Türklük’ten yani Anadolu coğrafyasının ve kültürünün burada yaşayan insanlara verdiği özelliklerden ayrı bir İslamcılık düşüncesine de yabancıdır.
Ona göre bir medeniyet hamlesi olan Türk Milliyetçiliğinin ruhu İslam’dır. Burada İslam’ın Şeriat tarafı ihmal edilmektedir. Çünkü din, her türlü kurumsallaşmanın üzerinde değerlendirilmektedir. Bir bilgi kaynağı olarak değil, manevi kuvvet kaynağı olarak görülmektedir.

Özet İngilizce :

Nurettin Topçu has established meaningful relations connections between Turkish Nationalism and Islamic Morals. Accordingly, he is alien to the conception of nationalism which is based on only materials aspects. Yet, at the same time, he alien to that of Islamism which diverge from Turkishness, i.e. the qualities given by Anatolian geography and culture to the people living there.
He assumes that the spirit of the Turkish Nationalism, which is a great leap forward the civilization, is Islam. Here, the legal properties (Shariah) of Islam are ignored. This is because religion is considered as deprived of all kinds of institutionalization. It is regarded not as source of informaniton, but as a spiritual support.

Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :