Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

EKEV Akademi Dergisi

Yıl 2008 , Cilt , Sayı 35

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Osmanlı devleti ve orta asya hanlıkları arasında diplomatik faaliyetlerde bulunan elçiler ve karşılıklı verilen hediyeler

Yazarlar :
Yazar kurumları :
Sakarya Üniversitesi1
Görüntülenme :
885
DOI :
Özet Türkçe :

Osmanlı Devleti ile Orta Asya Türk hanlıkları arasındaki ilişkiler XVI. yüzyıldan itibaren başlayarak sürekli olarak gelişmiş ve özellikle İran-Rusya çevresinde şekillenmiştir. Çalışmamız hanlıklar ile Osmanlı Devleti arasındaki diplomatik ilişkiler ve bu ilişkilerin en önemli figürleri olan elçiler ile karşılıklı verilen hediyeler üzerinedir. Tarihsel süreç içerisinde incelediğimiz elçiler ve faaliyetleri ile getirdikleri hediyelerin nitelikleri Osmanlı Devleti’nin hilafet makamını himayesi altına alması sonrası İslam dünyasındaki yeni konumunu ortaya koymak noktasında önemlidir. Özel olarak hazırlanmış mushaflar, el yazmaları, işlemeli prototip silahlar ve diğer bazı özel eşyalar karşılaştığımız hediyeler arasında olup bunlar; Orta Asya – Hilafet ilişkisi ile alakalı çıkarımlar yapmamızı kolaylaştırmıştır.

Özet İngilizce :

The relations between the Ottoman Empire and Central Asian Khanates backed to XVI th century. This article based mainly on the diplomatic relations between the Ottoman Empire and Central Asian Khanates and ambassadors who are the important figures in these relations and presents. Within the historical process, ambassadors and their activities with character of the presents which they brought are significant in terms of the new position of the Ottoman Empire in the Islamic world after getting the office of Caliphate. The Qurans which were specially prepared, manuscripts, embroidered prototype weapons and other some special commodities are most encountered presents. They give important clues in terms of the atmosphere of the relations.

Anahtar kelimeler :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :