Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

EKEV Akademi Dergisi

Yıl 2009 , Cilt , Sayı 41

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Sivil ve politik toplumun kurucu unsuru olarak toplum sözleşmesi hobbes ve locke örnekleminde karşılaştırmalı bir analiz denemesi

Yazar kurumları :
Sinop Üniversitesi1
Görüntülenme :
950
DOI :
Özet Türkçe :

Bu makalede siyaset felsefesinde ve felsefî antropolojide büyük bir öneme sahip doğa durumu ve toplum sözleşmesi kuramı, kuramın en önemli iki temsilcisi olan karşıt görüşlere sahip Thomas Hobbes ve John Locke’un tezleri temelinde tartışılmaktadır. Her iki düşünür de devletin insan yapısı bir yaratı olduğunu kabul etmekte, ancak onun nitelikleri konusunda karşıt tezler ileri sürmektedirler. Bu bağlamda, Hobbes otoriter ve monarşik devlet kuramının temsilcisi olarak sayılabilirken, Locke da liberal devlet anlayışının fikir babası olarak kabul edilebilir.

Özet İngilizce :

In this article, natural status and the theory of social contract which have fundamental importance in politicial philosophy and philosophicial anthropolgy are argued on the base of Thomas Hobbes and John Locke’s thesis, who are the most important and have opposite opinion. Both are endorsed that the state is human creation, but are argued rival thesis about the characteristics of state. In this context, while Hobbes is known as represant of monarshic and authoriation state’s theory, Locke is accepted as a pioneer of a liberal state’s conception.

Anahtar kelimeler :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :