Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Finans Politik ve Ekonomik Yorumlar Dergisi

Yıl 2009 , Cilt 46 , Sayı 535

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Türkiye’deki portföy yönetim şirketlerinin gips standartları zorunluluklarına uyumla ilgili durumlarının belirlenmesine yönelik bir uygulama

Yazarlar :
Yazar kurumları :
Anadolu Üniversitesi A.Ö.F Eskişehir1
Görüntülenme :
652
DOI :
Özet Türkçe :

Son yıllarda dünyayı etkileyen en önemli unsurlardan olan globalleşme finans endüstrisini de içine almıştır. Sermaye piyasalarına yatırım yapan bireysel ve kurumsal yatırımcıların sayıları ve tasarruf tutarları da artış göstermiştir. Bu nedenle portföy yönetiminin profesyonel olarak yapılması gereklidir. Genel prensipler doğrultusunda şeffaf, adil, güvenilir ve yatırımcıları koruyacak standartların benimsenmesi, yatırımcıların bilinçli bir şekilde doğru kararlar almasına ve sermaye piyasalarının gelişmesine olumlu yönde katkı sağlayacaktır. Çalışmamızda ülkelerin organize olmuş global piyasalardaki profesyonel değerlere sahip bireysel ve kurumsal yatırımcılara ait portföy performanslarını, uluslararası sermaye piyasalarında tek düzeni sağlayacak Global Yatırım Performans Standartlarına (GIPS) uyumlu olarak sunmalarının öneminden ve standartlara ihtiyaç duyulma nedenlerinden bahsedilmiştir. Ayrıca, standartlara uyum sürecinde ulusal ve uluslararası platformda temel alınacak kuralları içeren GIPS’ e uyum sağlama aşamasında aşılması gereken hususlara değinilmiş ve Türkiye’deki portföy yönetim firmalarının GIPS ile ilgili zorunluluklara uyum durumlarının belirlenmesine yönelik bir uygulama yapılmıştır. Türk sermaye piyasasında portföy yönetim şirketlerinin, GIPS’ in CVG (ülkesel versiyonu) uyumlu standartları gönüllülük ilkesine rağmen benimsedikleri ve uyguladıkları sonucuna varılmıştır.

Özet İngilizce :

Globalization has also affected financial sector and number of people who save and invest in these sector and their saving and invetment volumes have incresed tremendously in recent years. This development requires that portfolio manegement has to be done more professionally. Development and acceptence of open, just, trusted, and investor protecting standards will lead correct decision making on behalf of investors and development of financial markets. This study focuses on the organized individual and organizational investors’s portfolio performance and these organizations’ adjustment and use of GIPS standards. Also, it deals with the issues of domestic and international adjustment process to GIPS and position of Turkish fund management companies in terms of adjustment to GIPS analyzed and how Turkish fund management firms can overcome these adjustment problems. The study shows that Turkish firms volunterely accepted and adopted GIPS and CVG standards with success.

Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :