Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi

Yıl 2011 , Cilt 6 , Sayı 2

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Girişimcilik motivasyonu ve işletme yenilikçiliği arasındaki ilişkinin araştırılmasına yönelik turizm işletmelerinde bir araştırma

Yazar kurumları :
Ç.O.M.Ü. Gökçeada MYO 1
Görüntülenme :
711
DOI :
Özet Türkçe :

Literatürde girişimcilik motivasyonu ve işletme yenilikçiliği arasındaki ilişkiye dikkat çeken çeşitli araştırmalar bulunmaktadır. Bu doğrultuda Gökçeada'da bulunan 76 turizm işletmesi üzerinde gerçekleştirilen araştırmada pansiyon, otel ve restoran işletmelerinin sahip yöneticilerinin girişimcilik motivasyonu ve işletme yenilikçiliği arasında bir ilişki olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırmada ortaya konmak istenen ilişkilerin analiz edilmesinde Korelasyon testi ve gruplar arasındaki farklılıkların tespit edilmesinde ANOVA testleri uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar araştırma kapsamındaki işletmelerin sahip yöneticilerinin girişimcilik motivasyonu ile işletme yenilikçiliği arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Anova testi sonucunda işletmenin türüne göre ve işletme sahip yöneticisinin eğitimine göre girişimcilik motivasyonunun farklılık gösterdiği, işletmelerin ve sahip yöneticilerin demografik özelliklerine göre işletme yenilikçiliğinin farklılık göstermediği tespit edilmiştir.

Özet İngilizce :

There are various studies have pointed on the relationship between entrepreneurial motivation and business innovation in the literature. In this respect, if there is a relationship between entrepreneurial motivation of pension, hotel and restaurant and business innovation with the study conducted over 76 tourism in Gökçeada. Correlation and ANOVA tests were applied to analyse the relationships in the study. The results obtained from the research was revealed significant relationship between entrepreurial motivation and business innovation in businesses within the scope of research. Anova testi sonucunda işletmenin türüne göre ve işletme sahip yöneticisinin eğitimine göre girişimcilik motivasyonunun farklılık gösterdiği, işletmelerin ve sahip yöneticilerin demografik özelliklerine göre işletme yenilikçiliğinin farklılık göstermediği tespit edilmiştir.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :