Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi

Yıl 2007 , Cilt 2 , Sayı 2

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Türkiye-azerbaycan petrol-doğalgaz boru hattı projelerinin ülke ekonomileri ve avrupa birliği açısından önemi

Yazar kurumları :
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü 1, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Bölümü 2
Görüntülenme :
745
DOI :
Özet Türkçe :

Geçmisten Azerbaycan ve Türkiye' nin enerji ekonomisindeki isbirligi, dünya ve bölge enerji stratejilerinin belirlenmesinde etkin rol oynamaktadır. Dünya enerji kaynaklarının kullanımının gelecege yönelik öngörüleri, petrol ve dogalgaz kaynaklarının tüketim hızının orta vadede yaklasık 20-25 yıl boyunca devam edecegi seklindedir. Bu durumda petrol ve dogalgazın talebi giderek artacaktır. Bu kaynaklara sahip ülkeler dısında, onların tasınması için ekonomik bakımdan en uygun ülkelerin de bu baglamda önemi artmaktadır. Türkiye-Azerbaycan isbirligi, bu ülkelerden birinin bahsi geçen enerji kaynaklarının üreticisi olması, digerinin ise Avrupa ve Asya'nın hem cografi, hem de jeopolitik bakımından önemli ülkesi konumunda olması nedeniyle önem tasımaktadır. Çalısmada sözü geçen argümanlara dayanarak, BTC Ham Petrol Boru Hattı ve BTE Dogalgaz Boru Hattı projelerinin yanı sıra, Hazar geçisli projelerin de gerçeklestirilmesinin Türkiye, Azerbaycan ve Avrupa Birligi açısından önemi vurgulanmaktadır.

Özet İngilizce :

This work investigates the role of Turkey-Azerbaijan cooperation in determiation of the world and regional energy policy. In this respect the use of the world oil and natural gas resources in the near past and its forecasting for 20-25 years in the future shows the regular increase in the rate of change of the oil and natural gaz consumption. Thus, it will be realised the intense transportation of the oil and gas resources from producing countries to the consumers in the Europe and in the world. The role of the transit countries as well the role of the oil and gaz producing countries takes therefore grate importance in determination of the regional energy policy. Turkey-Azerbaijan energy-economy cooperation realises transportation of Azerbaijan oil and gas resources to the Turkey and to the EU countries and intends to paticipate for transportation of the Central Asia gas resources through Caspian Sea. BTC crude oil pipeline, SCP(BTE) natural gas pipeline projects are discussed from the point of view of the realisation of the formation of the EuroAsia energy strategy. TransCaspian projects are also discussed in this paper.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :