Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Hukuk ve İktisat Araştırmaları Dergisi

Yıl 2011 , Cilt 3 , Sayı 1

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

556 sayılı markaların korunması hakkında kanun hükmünde kararname çerçevesinde marka, taklit marka ve taklit mal kavramları

Yazarlar :
Yazar kurumları :
Kırklareli Üniversitesi Babaeski Meslek Yüksekokulu1
Görüntülenme :
688
DOI :
Özet Türkçe :

Ticari hayatın vazgeçilmez unsurlarından olan ticari işletmeler; sermaye, hammadde, üretilmiş mal gibi maddi malvarlıkları ile ticaret unvanı, işletme adı, marka, patent gibi gayri maddi malvarlıklarına sahiptirler. Ticari işletmelerin malvarlığını oluşturan bu değerlerin en önemlilerinden biri şüphesiz "marka"lardır. Gelişen teknoloji ile birlikte günümüzde, taklit markaların gerçek markalardan ayrılmasının -üreticiler için bile- oldukça zorlaşması ve taklit mal piyasasının her geçen gün daha da büyümesi; gerçek marka ile taklit markaların ayırt edilerek gerçek hak sahiplerinin menfaatlerinin hukuki koruma altına alınmasını zorunlu kılmaktadır. Ülkemizde marka hakkı, 27.06.1995 tarihinde yürürlüğe giren 556 sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname çerçevesinde korunmaktadır. Söz konusu kararname ile markayı taklit etmek, marka hakkına tecavüz teşkil eden hallerden biri olarak düzenlenmiş bulunmaktadır. Bu çalışmada 556 sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname çerçevesinde marka, taklit marka ve taklit mal kavramları incelenerek; bu kavramlar Yargıtay kararları ile doktrindeki görüşler eşliğinde değerlendirilecektir.

Anahtar kelimeler :
Özet İngilizce :

Commercial businesses which are indispensable aspects of commercial life possess material assets such as; capital, raw material, produced goods and have intangible assets such as trade name, administration name, trademark and patent. Without a doubt "trademark" is one of the most important components that forms the basis of commercial businesses' assets. With the improving technology today, the separation of original trademarks from their imitated counterparts -even for their producers- has become quite difficult, imitated trademark market has expanded and this has made it compulsory to make a distinction between the original and imitated goods and protect the rights of the original right-holders. In Turkey trademark rights are protected under the decree-law no 556 pertaining to the protection of trademarks which has come into effect on 27th of June 1995. With this decree attempting to imitate a trademark, has been regulated as one of the circumstances that counted as an assault against the trademark rights. In this study trademark, imitated trademark and imitated goods concepts have been investigated under the decree-law no 556 pertaining to the protection of trademarks and these concept will be evaluated in accordance with the views in doctrine and Supreme Court's decisions.

Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :