Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Hukuk ve İktisat Araştırmaları Dergisi

Yıl 2012 , Cilt 4 , Sayı 2

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Göçmenlerin türkiye’de “yaşamaya devam etme kararlarının” sosyo-ekonomik belirleyenleri: 1989 bulgaristan göçmenleri örneği

Yazar kurumları :
Muğla Üniversitesi, İ.İ.B.F., İktisat1
Görüntülenme :
925
DOI :
Özet Türkçe :

Bulgaristan Türkleri 1984'te başlayan ve "yeniden doğuş" olarak adlandırılan siyasi baskı ve isim değiştirme politikaları nedeniyle ciddi sorunlar yaşamışlardır. Türkiye'nin 1989 yılında sınır kapılarını açması üzerine 300 binden fazla ve sonrasında 2000 yılına kadar her yıl yaklaşık 30 bin Bulgaristan Türkü Türkiye'ye göç etmiştir. Bu göçmenler, Türkiye'yi anavatanları olarak görmelerine rağmen memleket özlemi ve diğer gerekçelerle "Türkiye'de yaşamaya devam etmek" veya "Bulgaristan'a dönmek" ikilemi ile karşı karşıya kalmışlardır. TÜBİTAK tarafından desteklenen büyük bir projenin parçası olan bu çalışmada, alan çalışmasından elde edilen veriler ışığında göçmenlerin Bulgaristan'a dönmek yerine Türkiye'de yaşamaya devam etme kararlarının sosyo-ekonomik belirleyenleri ekonometrik olarak analiz edilmektedir.

Özet İngilizce :

The Turks of Bulgaria experienced serious problems because of the political pressures and renaming policies which was called the "rebirth process", launched in 1984. When the Turkish government opened the borders in 1989, 380 thousand migrants and afterwards each year 30 thousand migrants migrated to Turkey until 2000. Although these migrants considered Turkey as their motherland, some of them were in a dilemma of either staying in Turkey or going back to Bulgaria. In this study, which is supported by TÜBİTAK, we analyze the socio-economic determinants of decision to stay in Turkey instead of returning to Bulgaria econometrically.

Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :