Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Mali Çözüm

Yıl 2010 , Cilt , Sayı 102

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Ilişkili taraf işlemlerinin uluslararası denetim standartları ve sermaye piyasası kurulu düzenlemeleri açısından değerlendirilmesi

Yazar kurumları :
Akdeniz Ü.İ.İ.B.F. İşletme Bölümü Muhasebe-Finansman1
Görüntülenme :
670
DOI :
Özet Türkçe :

İlişkili taraf olarak kabul edilen işletmelerle yapılan işlemler hile ve yolsuzluk yapılmasına çok uygun olmaları nedeniyle bağımsız denetim açısından büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada, ilişkili taraf ilişkileri ve işlemleri denetim standartları açısından değerlendirilmiştir. Bu kapsamda, ilişkili taraflarla yapılan işlemlerin denetimine ilişkin olarak, Uluslararası Muhasebeciler Federasyonu (IFAC: Intenational Federation of Accountants) tarafından yayınlanan Uluslararası Denetim Standardı 550 ve Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yayınlanan Seri X No:22 sayılı Tebliğ'in 22.Kısmı ayrıntılı olarak incelenmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda Uluslararası Denetim Standardı 550'nin, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yapılan düzenlemeye göre daha kapsamlı ve daha açıklayıcı olduğu görülmüştür.

Özet İngilizce :

Transactions with the enterprises that are accepted as related parties are very important for independent audit because they are suitable for fraud and corruption. In this paper, related party relations and transactions are assessed in terms of auditing standards. In this scope, in terms of the auditing of transactions with the related parties, International Auditing Standard 550 issued by (IFAC: International Federation of Accountants) and Section 22 of the Communique Serial: X, No:22 issued by Capital Market Board are examined in detail. According to the result of the examination, it is seen that International Auditing Standard 550 is more comprehensive and explanatory than the regulation of the Capital Markets Board.

Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :