Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Mali Çözüm

Yıl 2011 , Cilt , Sayı 106

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Sosyal güvenlik usul hukuku kavramı işığında ülkemizde sosyal parafiskal yükümlülüklere yönelik usul kanunu gerekliliği ve öner

Yazarlar :
Yazar kurumları :
Sosyal Güvenlik Kurumu1
Görüntülenme :
614
DOI :
Özet Türkçe :

Sosyal parafiskal gelirler, birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülke ile birlikte ülkemizde de sosyal güvenliğin finansmanında kullanılan en önemli kaynaklardan birisidir. Sosyal parafiskal gelirlerin ödenmesi, beraberinde mükellef ve sorumluya bazı şekli yükümlülükler de getirmektedir. Söz konusu sosyal parafiskal yükümlülüklerin yerine getirilmesinde sosyal güvenlik usul hukukuna ilişkin kaynaklar belirleyici olmaktadır. Bu çalışmada Türkiye'de sosyal parafiskal yükümlülüklerin yerine getirilmesine ilişkin usul hukuku uygulamaları incelenmiştir. Ayrıca Almanya, Hollanda ve İsveç gibi bazı ülkelerdeki uygulamalar, karşılaştırma ve değerlendirmelerde yararlanmak amacıyla araştırılmıştır. Türkiye'de sosyal parafiskal yükümlülüklere ilişkin usul hukuku uygulamalarının 5510 sayılı Kanun'dan kaynaklanan birçok hata ve eksikleri bünyesinde bulundurduğu anlaşılmaktadır. Bu doğrultuda tezimiz, sosyal parafiskal yükümlülüklere ilişkin olarak bağımsız bir usul kanunu düzenlenmesi gerekliliğini ortaya koymaktadır.

Özet İngilizce :

The Social parafiscal income, in many developed and developing countries, as well as our country, is one of the most important resources in financing of social security. Payment of social parafiscal incomes, bring some adjective requirements to obliged and responsible parties. In the fulfillment of social parafiscal obligations, the sources concerning to Social Security Procedural Law become determinant. In this study; procedural law applications relating to fulfillment of social parafiscal obligations in Turkey are investigated. Also, applications in some countries like Germany,Netherlands and Sweden have been investigated in order to take advantage in comparisons and evaluations.It is found out that Procedural law in Turkey regarding social parafiscal obligations keeps numerous errors and shortcomings stemming from the implementation of Law No. 5510. Our thesis in this direction, suggests the need for regulation an independent Procedural Act relating to social parafiscal liabilities.

Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :