Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Yıl 2009 , Cilt 6 , Sayı 11

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Hizli tüketim mallari (htm) perakendeciliği sektöründe perakendecilik karmasina ilişkin müsteri algilamalari ile demografik özellikler arasindaki ilişki: bir alan araştirmasi

Yazar kurumları :
KSÜ, İşletme Bölümü1, KSÜ, Uluslar Arası İlişkiler Bölüm2, Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu Derneği (URAK)3
Görüntülenme :
728
DOI :
Özet Türkçe :

Hizmet endüstrisinin en önemli faaliyet dallarından birisi olan perakendecilik ve onun bir alt faaliyet kolu olan HTM perakendecigi sektöründe müsteri beklentilerini en iyi düzeyde karsılamaya çalısan firmalar, aynı zamanda, perakendecilik karmasını da en ideal seviyeye ulastırmaya çaba harcamaktadırlar. Çünkü artık günümüz is dünyasında, müsteri beklentilerinin karsılanması, birçok sektörde oldugu gibi HTM perakendeciligi sektöründe de firmaların sürdürülebilir rekabet edebilirlikleri açısından büyük bir önem kazanmıstır. HTM perakendeciligi sektöründe perakendecilik karması bilesenlerine iliskin müsteri algılamaları ile müsterilerin demografik özellikleri arasındaki iliskiyi incelemeyi amaçlayan bu çalısma bir alan arastırmasını kapsamaktadır. Bu maksatla, Kahramanmaras li’nde HTM perakendeciligi sektöründe faaliyet gösteren ve 4 market zincirine sahip bir firma müsterilerine anket uygulanmıstır. Toplanan verilerin analizi sonucunda, farklı demografik özelliklere sahip müsterilerin, perakendecilik karması bilesenlerine iliskin farklı algılamalar içerisinde olabilecekleri bulgusuna ulasılmıstır.

Özet İngilizce :

The firms, which are functioning at the most important functioning area of the service industry called retailing and the sub-functioning branch of the retailing called the fast moving consumer goods (FMCG) retail industry, aim to satisfy the customer satisfaction in the best level and make efforts to bring the retail mix to the ideal level. Because, in today’s business word, in the fast moving consumer goods retail industry, the satisfying the customer expectations gains a great importance to get sustainable competitive advantages as it is at the lots of various sectors. This study aims to investigate the relationships between costumers’ perceptions on the retail mix in the fast moving consumer goods retail industry and their demographic characteristics. In order to achieve this aim, an empirical study was conducted. The data for the study was collected by the questionnaires applied in a local market chain with four branches in the fast moving consumer goods retail industry in the city of Kahramanmaras. By analyzing the research data it is concluded that the customers with different demographic characteristics may have different perceptions about the retail mix.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :