Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Yıl 2009 , Cilt 6 , Sayı 11

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Katilim bankaciliği ile geleneksel bankalarin bankacilik h zmetleri ve muhasebe uygulamalari açisindan karşilaştirilmasi

Yazar kurumları :
Niğde Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İşletme Bölümü1
Görüntülenme :
769
DOI :
Özet Türkçe :

Katılım bankaları, günümüzde mali sektör içinde hem klasik bankaların yaptıkları birçok bankacılık faaliyetlerinde hem de finansal kiralama, sigortacılık, takas gibi diger ticari faaliyetlerde bulunmaktadırlar. Yani, katılım bankaları, kendi prensiplerine ters düsmemek kosuluyla, klasik bankaların yaptıkları hemen hemen tüm islemleri farklı yöntemlerle yapmaktadırlar. Bu tür bankacılıgın temel amacı; faizsiz finansman esasları çerçevesinde, faiz hassasiyeti olan kesimlerin yastık altında kalan atıl sermayelerini, milli ekonomiye kazandırmaktır. Klasik bankacılık islemlerini yaparlarken faiz yerine kar – zarar ortaklıgını esas almaları nedeniyle, literatürde bu tür bankacılık modeline faizsiz bankacılık modeli denilmektedir. Faizle ilgili olmayan hemen hemen tüm bankacılık hizmetlerini farklı usullerle yapan bu tür kuruluslar, bir bakıma bankaların alternatifi, bir bakıma da bankaların yaptıkları faize dayanan kimi isleri yapamadıkları için onları tamamlayan ve finans sektörüne derinlik ve çesitlilik kazandıran kuruluslardır.

Özet İngilizce :

Recently, participation banks provide not only classical banking activities but also some more, as leasing, insurance, barter in financial sector. In other words, participation banks perform almost all operations of classical banks in various methods, without any confliction on their principals. The objective of this typical banking is to bring in, the idle capital of interest sensitive people in to national economy, under the interest free banking principals. While performing classical banking operations, not interest but profit loss participation investment method made this banking type to be called as interest free banking in literature. These institutions perform almost all banking services in different methods. Nevertheless they don’t do such operations depending to interest. This creates a complementary issue between banks and participation banks. Besides they are such institute which increases the financial deepening and diversification.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :