Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Yıl 2009 , Cilt 6 , Sayı 12

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Kuseyr platosu’nun iklim özellikleri

Yazar kurumları :
Mustafa Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Cografya Bölümü1, Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Cografya Anabilim Dalı2
Görüntülenme :
686
DOI :
Özet Türkçe :

Bu çalısmada, Türkiye’nin en güneyindeki Hatay ili sınırları içerisinde bulunan Kuseyr Platosu’nun iklim özelliklerinin ortaya konulması amaçlanmıstır. Platonun daha çok karstik alanlardan olusması, platoda su sıkıntısına yol açmaktadır. Bu durumun nüfus, yerlesme ve ekonomik faaliyetleri yakından ilgilendirmesi platonun iklim özelliklerini önemli kılmaktadır. Plato ve çevresinin iklim özellikleri Yayladagı, Altınözü, Samandag ve Antakya meteoroloji istasyonu verilerine göre degerlendirilmistir. Ayrıca Erinç, De Martonne, Thornthwaite yöntemleri kullanılarak, plato ve çevresinin yagıs etkinligi ve iklim tipi belirlenmeye çalısılmıstır. Plato ve çevresinde yıllık sıcaklık ortalamalarının 15,1-18,9 °C arasında, yıllık ortalama toplam yagıs miktarlarının ise 776,9-1.120,3 mm arasında degistigi görülür. Aynı zamanda ortalama aylık sıcaklıkların ocaktan temmuz ve agustosa kadar düzenli bir sekilde arttıgı, bu aylardan sonra yine düzenli olarak ocak ayına kadar azaldıgı dikkat çekmektedir. Aylık ortalama toplam yagıs miktarları ise kıs aylarında en yüksek, yaz aylarında en düsük degerlere ulasır. Buna göre plato ve çevresinde yazları sıcak ve kurak, kısları ılık ve yagıslı Akdeniz iklimi hâkimdir.

Özet İngilizce :

In this study we aimed to determine the climatic properties of Kuseyr Plateau in Hatay which is in the southest part of Turkey. The plateau consistency of karstic areas makes a water problem. This situation which effects populational, allocational and economical activities makes the plateau’s climatic properties very important.. The climatic data of the meteorology stations of Yayladagı, Altınözü, Samandag, and Antakya were used to determine the climatic features of the plateau. In addition, the methods of Erinç, De Martonne, and Thornthwaite were used to determine the rain efficiency and climate type. It was observed that the yearly average temperature changes between 15,1 and 18,9 °C while the yearly average total rain varies from 776,9 to 1.120,3 mm. Also, the average monthly temperature goes up regularly from January to July and August and it goes down regularly until August to January. The rain is abundant in the winter and scarce in the summer. According to the study results, the plateau has the Mediterranean climate which is hot and dry in the summer and warm and rainy in the winter.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :