Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Novitas-ROYAL (Research on Youth and Language)

Yıl 2011 , Cilt 5 , Sayı 2

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Does the rebranding of british universities reduce international students to economic resources? a critical discourse analysis

Yazarlar :
Yazar kurumları :
Newcastle University1
Görüntülenme :
540
DOI :
Özet Türkçe :

With less government funding, British Universities have identified international students as a critical source of financial income and are using marketing strategies to attract them to the university. This small-scale study will utilize a Critical Discourse Analysis methodological framework to examine the marketing strategies utilized in The University of Manchester International Student web-pages – and will see if this represents a reduction of the international student to a mere economic resource. The examination does highlight an identity construction of the university and the international student that considers the international student an economic resource. However, the university's effort to offer the broadest possible 'product' to its 'client' suggests the university is struggling to put together a product that will satisfy a particularly demanding client. Thus, the construction of the international student as an economic resource cannot be considered a reduction.

Özet İngilizce :

Devlet desteğinin azalmasıyla, İngiliz üniversiteleri uluslararası öğrencileri önemli bir gelir kaynağı olarak görmeye ve bu öğrencileri üniversitelere çekmek için pazarlama stratejileri uygulamaya başladı. Küçük ölçekli yapılan bu çalışmada Eleştirel Söylem Çözümlemesinin yöntem çerçevesi kullanılarak Manchester Üniversitesi Uluslararası Öğrenci İnternet sayfalarında uygulanan pazarlama stratejileri incelenecek ve bu stratejilerin öğrenciyi sadece ekonomik bir kaynak olduğu görüşüne indirgeyip indirgemediğine bakılacaktır. Araştırmada, üniversitenin, uluslararası öğrencilerin ekonomik bir kaynak olarak görüldüğü bir üniversite ve öğrenci kimliği oluşturduğunun altı çizilmektedir. Ancak, üniversitenin mümkün olduğunca 'ürünü' 'müşteriye' sunma çabası, talepkar müşterileri memnun edecek ürünleri biraraya getirmeye gayret ettiğini göstermektedir. Dolayısıyla, uluslararası öğrencinin ekonomik kaynak olarak adledilmesi olumsuz anlamda düşünülemez.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :