Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Rekabet Dergisi

Yıl 2011 , Cilt 12 , Sayı 2

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Avrupa birliği rekabet kuralları karsısında dvd bolge kodu koruması uygulaması: teknik, ekonomik ve hukuki bir değerlendirme

Yazarlar :
Yazar kurumları :
Ekonomi Hukuku, Bilkent Üniversitesi1
Görüntülenme :
603
DOI :
Özet Türkçe :

Görsel içeriğe sahip DVD'ler, 21. yüzyıl ev eğlenceleri arasında hızlı bir yükselis göstermis ve Betamax, VHS, VCD gibi medya formatlarını geride bırakarak, dünya çapında çok yüksek satıs rakamlarına ulasmıstır. DVD'lerin yakaladığı bu basarının nedenlerinden biri de önceki medya formatlarında bulunmayan "bölge kodu koruması" adlı bir sistemdir. Bu koruma sonucu DVD'ler sadece kendileri için tasarlanmıs bölge koduna uygun bir oynatıcı cihazda çalıstırılabilmekte, farklı bir bölge koduyla donatılmıs oynatıcı cihazlarda çalıstırılmak istendiğinde ise içeriklerine erisim imkanı vermemektedirler. Hollywood menseli film sirketlerinin gelistirdiği ve DVD format ve logosunu ürünlerinde kullanabilmek için DVD oynatıcı cihaz üreticilerinin de lisans sözlesmeleri vasıtasıyla benimsemek durumunda kaldıkları bölge kodu korumasıyla dünya, coğrafi kosulların gerektirdiği hiçbir gerekçe bulunmadan, altı farklı bölgeye ayrılmıstır. Fiyat ayrımcılığı, ürün farklılastırması ve telif hakları gibi iktisadi gerekçelerle gerçeklestirilen bu uygulamayla film sirketleri; dünya çapında sinema salonlarının varlıklarını devam ettirebilmelerinin sağlanabildiğini, filmlerin gösterime girmis ülkelerden DVD'lerinin alınarak gösterime girmemis ülkelerde izlenilmesinin engellenebildiğini ve filmler için getirilen sınıflandırma ve yas sınırlamalarını içeren ulusal standartlara tam uyum sağlanabildiğini iddia etmektedirler. Henüz hiçbir rekabet otoritesi ya da mahkeme kararı ile bir rekabet ihlali olduğu kanıtlanmamıs olsa da, bölge kodu korumasının önünde pazar, bölge ve müsteri paylasımı, serbest ticaretin kısıtlanması, paralel ithalatın engellenmesi ve haksız rekabet olmak üzere birtakım yasal sorunların olduğu görülmektedir.

Özet İngilizce :

Nothing has impacted the home entertainment in 21st century quite like DVDs, by leaving behind the older media formats like Betamax, VHS, VCD and reaching tremendous amounts of worldwide sales. However, one reason behind the success of DVDs, inter alia, comes from its unique system called "region code protection". As a consequence of this protection, DVDs shall only be played in a player that complies with their region code and does not allow access to their content when attempted to be played in players having a different region code. Developed by Hollywood based film studios and undertaken to be adopted by DVD player manufacturers through their license agreements, the world is divided into six major regions, in a way that lacks any geographical justification. Price discrimination, product differentiation and copyright comprise the economical grounds of region protection, with whose help the film studios contend that the cinemas are able to carry on their business, the theatrical exhibition of a film which has not yet been released in cinemas across that country is able to be prevented from imported DVDs and compliance with classification and age restriction standards is perfectly achieved. Although nothing has yet been proven before a competition authority or a court; region code protection amounts to the legal issues like market, territory and customer sharing, restriction of free trade, hindering of parallel import and unfair competition.

Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :