Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Rekabet Dergisi

Yıl 2013 , Cilt 14 , Sayı 3

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Rekabet kurumu’nda birleşme-devralma işlemlerinin değerlendirilmesinde yapilan iktisadi analizler: besler/turyağ ve afm/mars kararlari

Yazarlar :
Yazar kurumları :
Rekabet Kurumu, Ekonomik Analiz ve Araştırma Dairesi Başkan Vekili1
Görüntülenme :
719
DOI :
Özet Türkçe :

Son 10 yılda Avrupa Birliği’nde ve A.B.D.’de rekabet hukukunun uygulanması alanında yaşanan gelişmelere paralel biçimde, Türkiye’de de Rekabet Kurumu son yıllarda, klasik olarak yaptığı niteliksel analizlerin yanında, sayısal iktisadi analizlerden de yararlanmaya başlamıştır. 2010 ve 2011 yıllarında Rekabet Kurumu, incelediği iki birleşme/devralma işleminin (Besler/Turyağ ve AFM/Mars) piyasalardaki fiyatlar üzerindeki etkisini ekonometrik yöntemlerle tahmin etmiştir. Bu makalenin amacı, Rekabet Kurumu’nun bu işlemleri incelerken kullandığı iktisadi teknikleri karşılaştırmalı biçimde incelemektir. Söz konusu iktisadi analizler hakkında yapılan bu tarama çalışmasının Rekabet Kurumu uzmanları ve diğer iktisatçılar için faydalı bir referans olacağı düşünülmektedir.

Özet İngilizce :

Parallel with the developments in the last 10 years in the field o f competition law in the European Union and in the U.S.A., the Turkish Competition Authority (TCA) began to benefit from economics recently in the analysis o f antitrust and merger cases in addition to qualitative and intuitive analyses that have been traditionally carried out in the past. In 2010 and 2011, the effects o f the two mergers (Besler/Turyağ and AFM/Mars) on prices were analyzed econometrically by the TCA using price-concentration models. The aim o f this article is to provide a comparative study o f the economic analyses carried out by the TCA in these cases. A collection o f these economic analyses will be an important reference for the TCA experts and fo r economists.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :