Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi

Yıl 2011 , Cilt 16 , Sayı 3

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Girişimciliğin oluşumu ve kültürle ilişkisi

Yazar kurumları :
Turgut Özal Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü1, Turgut Özal Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi Uluslararası2, Gazi Üniversitesi Ticare
Görüntülenme :
691
DOI :
Özet Türkçe :

Sosyal bilimlerde kabul edilen varsayıma göre, bir ülkedeki insanların başarı güdülerinin yüksek düzeyde olması o ülkenin sanayileşmesi için önemli bir faktördür. Bu girişimcilik karakteri sosyo-ekonomik ve kültürel çevrenin etkisiyle oluşmaktadır. Diğer taraftan literatürde İslam inancı ile başarı güdüsü arasında ters ilişki olduğunu iddia eden çalışmalar vardır. Bu çalışmada 5 farklı üniversitenin öğrencilerine, gurup ortamında, kimse kimsenin verdiği cevapları göremeyeceği şekilde anket uygulandı ve 464 anket elde edilmiştir. One-WayAnova analizleri bu araştırmaya katılanlarda İslam inancı ile başarı güdüsü kişisel özelliklerinin anlamlı bir şekilde ilişkili olduğunu göstermiştir. Görüldüğü üzere ülkemizin sanayileşmesi için gerekli kültürel alt yapı mevcuttur.

Özet İngilizce :

Social scientists assume, any country might be industrialized society with citizens who have need for achievement as a personality trait, which is the product of social cultural environment. On the other hand, in the lierature some social scientists argue that "İslamic beliefs" in the Muslim countries is one of the major obstacles for the industrialization. The data were collected from five universities in Turkey following group administrated none probability procedure. The sample size is 464. The "One-Way Anova" test shows that subjects in this study have a meaningful combination of achievement motivation and İslamic beliefs.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :