Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Turkish Studies-International Periodical For the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic

Yıl 2013 , Cilt 8 , Sayı 1

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Bilmecelerin dil-düşünme bağlamında eğitimdeki yeri ve önemi

Yazar kurumları :
Bitlis Eren Üniversitesi1
Görüntülenme :
665
DOI :
Özet Türkçe :

Bilmeceler, sade görünümleri, derin arka planları ve sanatlı söyleyişleri ile eğlenceli halk edebiyatı ürünleri olup yüzyıllar boyu, biriktirmiş olduğu kültürel ögeleri günümüze taşıma gibi manevi değere sahiptir. Gündelik hayatta bilmeceler, eski popülerliğini kaybetmiştir. Yaşam koşullarının farklılaşması, sosyal ortamların niteliğini değişmesi, bireyselleşme ve benzer sebepler, insanların ihtiyaçları ve anlayışlarında olduğu gibi ilgi ve zevklerini de değiştirdiği için bu durum normal karşılanabilir.

Akademik anlamda, bilmeceler ile ilgili çalışmalar halkbilim sahasında sınırlı kalmıştır. Bu sahada yapılmış olan değerli çalışmalar ise eğitim-öğretim boyutunda yeteri kadar değerlendirilmemiştir. Eğitim öğretim alanında da bilmecelere yeteri kadar yer verilmediği görülmektedir. Oysa bilmeceler, dil ve kavram öğretiminde, bunlarla yakından ilişkili olan düşünme öğretiminde de başarı sağlamada araç olarak kullanılabilecek zenginlik ve derinlik özelliğine sahiptir. Eğitim-öğretim sürecinde, bilmecelerin en önemli katkısı, anadili eğitiminde görülür. Kavram öğretiminde ve kelime hazinesini zenginleştirmede bilmeceler yardımcı araç olarak görülebilir. Bilmecede cevabı arama süreci dinamiktir; birey, zihninden geçen tüm kavramları soruda belirtilen özellikleri ile karşılaştırır. Açık bir ifadeyle bilmeceler üst düzey düşünme becerilerinden olan yaratıcı düşünme, eleştirel düşünme ve problem çözme becerileri ile ilişkilidir. Bilmecelerin eğitsel ve düşünsel bağlamda değerinin farkına varılmalı ve diğer edebi türler gibi eğitim ortamlarına dahil edilmelidir. Bu çalışmada, bilmece türünün eğitim-öğretimde etkili bir araç, zengin bir uyaran olarak yeri ve önemi belirlenmiş ve açıklanmıştır.

Anahtar kelimeler :
Özet İngilizce :

Riddles, the entertaining works of folk literature with simple appearances (structures), deep backgrounds and artistic expressions, also have the moral value of carrying the centuries of accumulated cultural traces into today. In daily life, riddle has lost its old popularity. This is quite normal. Because changes in life conditions, variations in the quality of social environments, individualization and similar reasons have altered the interests and pleasures of people as well as their needs and understandings. In academic context, studies on riddles have been limited with the field of folklore. The valuable studies done on this field have not been sufficiently evaluated within the scope of education and teaching. Today, it is seen that, riddles do not take place within framework of education and teaching. However, riddles have richness and deepness that can be used as a means of reaching success in not merely teaching language and concepts but also in closely related thought. The biggest contribution of riddles to the education and teaching process is seen in native language education. Riddles can be seen as a means of teaching concepts and enriching word treasure. In a riddle, the process of searching answer is dynamic; that is, one compares all the concepts passing through his mind with the features given in the question. “Clearly, riddles correlate with high order thinking like creative thinking, critical thinking and problem solving. So riddles must be appreciated educational and intellectual context and included in education and teaching environments”. In this study, the place and significance of riddle as an effective tool and a rich stimulant in education and teaching will be determined and explained.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :