Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Turkish Studies-International Periodical For the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic

Yıl 2013 , Cilt 8 , Sayı 1

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Cumhuriyet dönemi popüler aşk romancılarından muazzez tahsin’in romanlarında batılı yaşam tarzının sosyal yaşamdaki yansımaları

Yazarlar :
Yazar kurumları :
Elazığ Çubuk Bey Anadolu Lisesi1
Görüntülenme :
651
DOI :
Özet Türkçe :

Tanzimat sonrası meydana gelen sosyal gelişmeler bazı köklü değişiklikleri beraberinde getirir. Bu değişimin sonucu olarak ortaya çıkan eğlence hayatı Tanzimat döneminden itibaren Türk romanlarına girer. Dolayısıyla eğlence yaşamına ait gelişmeler, Tanzimat’tan Cumhuriyet’e uzanan süreçte ve daha sonraki dönemde romanımızın temel sorunlarından biri olarak ele alınır. Toplumsal yapıdaki değişimle birlikte eğlence yaşamı yeniden şekillenir, birey geleneksel yaşamdan farklı olan eğlence biçimleriyle tanışır. Balo, çay davetleri, suareler, dans, kumar ve içki, bireyin yeni tanıştığı eğlencelerin başında gelmektedir. Özellikle kadınlar, Batılı yaşamın getirdiği yeni eğlence biçimleri ile sosyal alanda yer almaya başlar. Kadınların kendilerini görünür kılmasına yardımcı olan bu sosyal etkinlik alanları, onların sosyal ilişkilerini geliştirmesini de sağlar. Toplumun eğlence anlayışının geleneksel olandan uzaklaşarak alafranga boyuta taşındığı bu süreçte, kadın ve erkeğin sosyal ve kültürel etkinlik alanlarındaki davranış kalıpları değişir. Onların eğlence mekânlarında birlikte dans etmeleri, kumar oynayıp içki içmeleri Batılı bir yaşam unsuru olarak toplumsal yapıya yerleşen yeni bir davranış kalıbı olur. Geleneksel yaşam tarzında görülmeyen Batılı dans geleneği, kadın erkek ilişkilerini geliştiren yeni eğlence biçimi olarak toplumsal yaşamda kendine yer bulur. Balo ve çay davetleri şeklinde gerçekleşen eğlenceler de adeta bir dans çılgınlığına dönüşür. Bu eğlencelerde dans etmek, vals ve tango yapmak adeta bir ritüel haline gelir. Modern yaşamın büyük bir hızla toplumsal yaşamda yaygınlaşmasında, Beyoğlu’nun payı büyüktür. Çünkü Türk toplumu bu süreçte Batılı hayat tarzına ait birçok yeniliği, modern yaşamın İstanbul’daki merkezi olan bu semt üzerinden tanır. Tanzimat’tan beri Batılı yaşamın İstanbul’da en yoğun şekilde yaşandığı bu semtin, Muazzez Tahsin’in kahramanlarının yaşamında da önemli yeri vardır. Yazarın romanlarında Batılı eğlencelerin ve kültürel zevklerin birçoğunun Beyoğlu üzerinden zamanla toplumun bütün kesimlerine yayıldığı görülmektedir.

Anahtar kelimeler :
Özet İngilizce :

Social developments after Tanzimat bring along some big changes. After these changes, entertainment life is written in novels. So the changes in the entertainment life from Tanzimat to Republic are also issued in novels after this period. According to the changes in social life and entertainment life, the person meets the new kinds of entertainment different from the traditional life. Balls, tea parties, soirees, dances, gamble and alcohol are the new parts of these entertainments. Especially women take part in social life due to this Western lifestyle. These activity parts help women to be seen in public life and they develop social relationships. Society understands of entertainment changes from traditional to Western style and women's and men's manner patterns changes in social and cultural activity range. Dancing in entertainment places, gambling and drinking alcohol are new manner patterns due to the Western impact. In traditional life, there is no dancing like in the West, so this helps women and men to develop relationships. The entertainments that are started as balls and tea parties almost turn into dance parties. Because dancing, waltzing, doing tango are the rituals of these parties. Beyoğlu has a great impact on the rapid proliferation of modern life in society. Because Turkish society knows much of the innovations related to this way of living through this district which is the centre of modern life. This part of Istanbul in which Western lifestyle has been lived intensively since Tanzimat had an impact effect on Muazzez Tahsin's characters. İn most of her novels it can be seen that most of Western entertainment and cultural pleasures became widespread in all parts of society through Beyoğlu parts in time.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :