Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Turkish Studies-International Periodical For the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic

Yıl 2013 , Cilt 8 , Sayı 5

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Cumhuriyetin ilk yıllarında nevşehir’de bankacılık faaliyetleri; nevşehir bankası t.a.ş ve ürgüp zürra ve tüccar bankası t.a.ş

Yazarlar :
Yazar kurumları :
Nevşehir Üniversitesi1
Görüntülenme :
822
DOI :
Özet Türkçe :

Sanayi İnkılâbı ile birlikte dünya ticaretine açılan, dış ticaret ve yabancı yatırımlar gibi iktisadi süreçlerle sürekli genişleyen Osmanlı ekonomisinde bu sürecin doğal bir sonucu olarak bankacılık faaliyetleri de başladı. İstanbul Bankası (Banque de Constantinople) Osmanlı Devleti’nde 1847’de Galata Bankerleri tarafından kurulan ilk bankadır. 1856 yılında İngiliz sermayesi ile kurulan Osmanlı Bankasından sonra Mithat Paşa’nın kooperatifçilik denemesi olarak başlattığı tarımsal kredi veren sandık faaliyetleri, ilk devlet bankası olan Ziraat Bankası’nın kurulmasıyla neticelenir. Osmanlı Devleti’nde daha çok yabancı sermayenin kontrolünde olan bankacılık sektöründe II. Meşrutiyet döneminde değişim yaşanır. Bu dönemde İttihat Terakki Partisi’nin iktidara gelmesiyle Parti üzerinde etkili olan milliyetçi politikalar, ekonomik hayatta da tesirli olur. Milli bir ekonominin ancak milli sermayeye dayalı şirketlerle yürütülebileceğine inanan Parti yönetimi, bu amaca yönelik ülke genelinde yerel bankalar kurulmasında öncü olur. II. Meşrutiyet döneminde yerel bankacılık konusunda elde edilen tecrübeler Cumhuriyet dönemi ekonomik hayatına katkı sağlar. İzmir İktisat Kongresi’nde alınan kararlar doğrultusunda ekonomik kalkınmayı sağlamak için gerekli sermayeyi sağlayacak yerel bankalar kurulması kararlaştırılır. Bu meyanda Nevşehir’de Nevşehir Bankası TAŞ, Ürgüp’te ise Ürgüp Zürra Bankası TAŞ kurulur. Bölge halkına uygun krediler vermek amacıyla kurulan bu bankalar sayesinde halkın para ve sermaye piyasasına katılması ve tasarrufun artırılması da hedeflenir.

Özet İngilizce :

The Ottoman economy, which was opened to the World Trade with the Industrial Revolution incomparably to the previous periods, expanded with economic processes, such as foreign trade foreign investment, and as a result of this natural processes, banking activities have started up. Istanbul Bank was the first bank to be established by Galata bankers in 1847 in Ottoman State. After the Ottoman Bank was founded in 1856 by the British capital, Midhat Pasha’s initiative as agricultural credit cooperatives which started as an attempt to fund activities led to the establishment of the first state bank, Ziraat Bank. More foreign capital in the banking sector controlled by the Ottoman Empire was changed in the II Constitutional Period. During this period, the nationalist government policies that affected the Party of Union and Progress Party also had an impact on economic life. However, the party rulers believing that national economy survives with national capital companies has become a pioneer in the establishment of local banks across the country. Experience gained during II Constitutional Period regarding as local banking sector contributes to economic life in Republican Period. In accordance with the decisions made at the İzmir Economy Congress, local banks were established which provided with necessary capital so as to enable economic progress. In this respect, Bank of Nevsehir TAS in Nevsehir and Bank of Urgup Zurra and Zurra TAS in Urgup were founded. With the help of these banks set up to give credits for local community, the target is to make public participate in financial markets and to increase savings.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :