Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Turkish Studies-International Periodical For the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic

Yıl 2010 , Cilt 5 , Sayı 3

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Ermenilerin osmanlı devleti’ndeki durumu ve kağızman’da ermeni mezalimi (1918-1920)

Yazar kurumları :
Muş Alparslan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği1, Muş Alparslan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Tarih Ana Bilim Dalı2
Görüntülenme :
699
DOI :
Özet Türkçe :

Osmanlı Devleti sınırları dâhilinde Müslüman ahali ile birlikte yan yana huzur içerisinde yaşayan Ermeniler, Osmanlı topraklarını paylaşmak için rekabet içerisine giren Rusya, İngiltere ve Fransa’nın kışkırtmaları sonucu en tehlikeli hale gelmişlerdir. Uluslararası platformlarda sözde devlet sözü verilerek kullanılmışlardır. Arkalarındaki destek ile yüzyıllarca beraber yaşadıkları Müslüman halkı katletmede insanlık sınırlarını tanımamışlardır. Nüfus olarak çoğunlukta olduklarını iddia ettikleri yerlerde, Müslüman ahalinin bölgeyi terk etmesini sağlamak amacı ile şiddeti bir yöntem olarak benimsemişlerdir. Bu çalışmamızda Ermenilerin Osmanlı Devleti’ndeki sosyal, idari ve ekonomik durumları, devlet kademelerinde aldıkları görevler, uğraştıkları meslekler ve nüfuslarından söz edilecekten sonra Osmanlı Devleti’nden kopmak için kurdukları komitalarla Müslüman ahali üzerindeki mezalimlerinden söz edilecektir. Bu bakımdan Kars’ın Kağızman ilçesi özelinde bir inceleme yapılacaktır.

Özet İngilizce :

One of the non-Müslim publics which lived within the territories of Ottoman State was Armenian Public. Contrary to the other non muslims, Armenians have established close relations with muslim subjects. They had lived in peace together with muslims under the sovereignty of Ottoman State for centuries. In early times, Armenians were not influenced so much by the nationalism which was a consequence of French Revolution, but later, they began to attempts of independence from Ottoman State. Especially in the places where they claim that they are majority, they chose violence as a method to enforce Muslims to leave the region. In this article, generally, the social lives, the professions, the population of Armenians in Ottman State, and the duties that they had in Ottoman State Administration have been studied. And, specifically, the persecution of Armenians on muslims using secret society to be independent from Ottoman State, has been studied. In this case, Kagızman town of Kars has been specifically studied.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :