Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Turkish Studies-International Periodical For the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic

Yıl 2012 , Cilt 7 , Sayı 1

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Mehmed süreyyâ’nın kaleminden ispartalı şairler

Yazar kurumları :
Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü1, İktisat ve Girişimcilik Üniversitesi Türk Dünyası Kırgız-Türk Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler ve Eğitim Fakültesi Türk Dili
Görüntülenme :
743
DOI :
Özet Türkçe :

Hamitoğulları Beyliği'nin merkezi durumundaki Isparta, Osmanlılar döneminde yetiştirdiği önemli isimlerle aynı zamanda bir kültür coğrafyası olma özelliği de kazanmıştır. Bu bağlamda Isparta'da yetişen kadılar, şeyhler, devlet adamları gibi pek çok isim zikredilebilir. Diğer taraftan şehir yaklaşık yirmi kadar şairle, önde gelen edebî merkezlerden biri durumundadır. Geçmiş döneme ait önemli biyografi kaynakları olan tezkirelerde Osmanlılar devrinde yetişmiş şair, şeyh, bilgin gibi kişilerin hayatına dair bilgiler bulunur. Çalışmada, Osmanlı biyografi geleneğinin son örneklerinden olan Mehmed Süreyyâ'nın Sicilli Osmânî adlı eserinde yer alan Ispartalı şairler üzerinde durulacaktır.

Özet İngilizce :

Isparta being centre of Hamitogulları Emirates, with prominent figures in the period of Ottoman is an important cultural area. At this context be mentioned judges, sheikhs, government leaders etc. which grown in Isparta. On the other hand, the city is one of the significant literary center about with twenty poets. In the tezkires, the studies which contained the biographies of the poets, sheikhs, scientists, are some information about the poets in Isparta, too. In this article will be dwelt on the poets of Isparta taken place in Sicill-i Osmani, one of the last and interesting chains of the tradition of Ottoman biography and written by Mehmed Sureyya.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :