Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Turkish Studies-International Periodical For the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic

Yıl 2013 , Cilt 8 , Sayı 1

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

şairlerin gözüyle mecmua

Yazar kurumları :
Gazi Ü.1
Görüntülenme :
698
DOI :
Özet Türkçe :

Ömer bin Mezid'in Mecmuatu'n-nezâir isimli eserinin yayını dışında, mecmua alanında son yıllara kadar önemli bir yayın faaliyeti gerçekleştirilmemişti. Son yıllarda Fuzûlî, Bâkî ayarında neşredilerek herkesin ilgisini çekecek divanların azalması ve değişik sebeplerle mecmualar üzerinde çalışmalar yapılmaya başlanmış ve hem kitap hem de tez olmak üzere çeşitli mecmua metinleri okuyucuların hizmetine sunulmuştur.

Mecmuayla ilgili çalışmalar genellikle bir nazire mecmuasının metnini ortaya koyma veya naat mecmuası gibi belirli bir konuda derlenmiş mecmuaların yayımı, divanı hazırlanan şairlerin divanda yer almayan şiirlerinin mecmulardan tespiti veya divanı olmayan şairlerin şiirlerinin buralardan derlenerek yayımlanması şeklinde olmaktadır.

Mecmuanın tanımı, tasnifi, mecmuaların tanıtımı ve mecmualardan nasıl yararlanılabileceği, mecmuaların edebî değeri, edebiyat araştırmalarında nasıl ve ne derece kaynaklık edebileceği veya mecmuaların kaynaklarının ne olduğu gibi konular üzerinde çeşitli çalışmalar yapılmış ve yapılmaya da devam edilecektir. Turkish Studies dergisi tarafından hazırlanan bu mecmua özel sayısı da bu çalışmalara katkı sunmayı amaçlamaktadır. Bu yayınlar ve mecmualar ekseninde gerçekleştirilen araştırma ve inceleme faaliyetlerin merkezinde, daha çok mecmualardan faydalanan araştırmacıların bakış açıları vardır. Bu yazıda, uzmanların mecmuaya bakışından ziyade, şairlerin mecmuaya bakışı üzerinde durulmuştur. Aşağıdaki sorulara cevap bulmak amacıyla, şairlerin divanları taranarak onların mecmua hakkındaki görüşleri tespit edilmiştir. Acaba şairler, mecmua hakkında ne düşünmektedir? Şiirlerinin mecmualarda yer alması veya almaması şairleri hangi duygulara itmektedir? Şairler, şiirlerine nazire yazılmasını istedikleri gibi, şiirlerinin mecmualara kaydedilmesini de istemişler midir? Mecmualara girmesi için mecmua sahiplerine şiirlerinden seçkiler yapmışlar mıdır? Şairlerin de mecmuaları var mıdır? Bu soruların sayısı arttırılabilir. Şairler, bazen tek başına bazen de mecmua-ı hüsn, mecmua-ı naz gibi çeşitli terkipler içerisinde mecmua kelimesini kullanmışlardır. Burada, mecmua kelimesinin daha çok derleme eser veya şiir defteri manasındaki kullanımlarına yer verilmiştir.

Anahtar kelimeler :
Özet İngilizce :

Except from Ömer bin Mezid's study, called Mecmuatunnezair, there isn't one significant publication so far. Because of the decrease in the number of divans that are similar to Fuzuli's and Baki's divans and because of the various reasons, it is started to study on divans, they are presented both as a book and a thesis to the readers. The studies on compilations are generally as follows; the introduction of the text of a nazire (imitation) compilation or the publication of the nazire (imitation) compilation gathered on a specific topic, the reach of compilations that is prepared for the divan publications. Various studies has done upon the definition, classification, and presentation of compilations, how someone can use them, the literal valve of the compilations to what extend a compilation constitute a source in literary works and certainly there will be more studies upon the same points. This special issue prepared by Turkish Studies aims to contribute these studies. These research and studies held around the publications and compilations, mostly the perspectives of researchers who generally used compilations. In this text, instead of the perspectives of experts upon compilation, the perspectives of poets is emphasized, with the aim of finding answers to the questions below, the ideas of poets is research through the examples of their divans, what do the poets think about compilation? How do they feel if they take part in those compilations or not? Do they want the record of their compilations as they want a written nazire (imitation) for their poems? Do they choose poems to use in the compilations? Do poets have compilations? The number of these questions can be increased. Sometimes alone and sometimes in various subordinate like "mecmua-i naz" (compilation of affectation) and "mecmua-i hüsn" (compilation of beauty), poets used the word mecmua (compilation). Here the usage of mecmua as a means of garland and notebook of poem is mentioned.

Anahtar kelimeler :
Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :