Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Turkish Studies-International Periodical For the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic

Yıl 2010 , Cilt 5 , Sayı 3

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Ulaşım coğrafyası açısından ovit geçidi

Yazar kurumları :
Giresun Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalı1, Atatürk Üniversitesi Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı2
Görüntülenme :
677
DOI :
Özet Türkçe :

Karayolu geçitleri, ulaşım açısından çok önemli geçiş noktalarını oluşturmaktadır. Özellikle dağlık alanların aşılmasını kolaylaştıran bu geçitler, Karadeniz Bölgesi gibi, dağların kıyıya paralel uzandığı sahalarda ayrı bir önem kazanmaktadır. Karadeniz Bölgesi’nde kıyı ile iç kesimler arasında karayolu ulaşımını sağlayan bu önemli geçitlerden birisi de en yüksek yeri 2640 m. olan Ovit Geçidi’dir. Erzurum-Rize Karayolunun (D–925) İspir-İkizdere mevkileri arasında yer alan geçit; idari olarak İkizdere ilçesinin Sivrikaya köyü sınırları içinde bulunmaktadır. Bu çalışmada, Ovit Geçidi’nin coğrafi özellikleri ulaşım coğrafyası yöntemleri ile incelenmeye çalışılmış; yerinde yapılan gözlem ve incelemeler doğrultusunda mevcut sorunların tespit edilmesi amaçlanmıştır. Geçidin yıl boyu açık tutulması ve Erzurum-Rize Karayoluna işlerlik kazandırılması için alınması gereken tedbirler, coğrafi bir bakış açısı ile incelenip analiz edilmeye çalışılmıştır.

Anahtar kelimeler :
Özet İngilizce :

Road passes are important points of passage for transportation. Such passes facilitating crossing especially the mountainous areas, gain a specialimportance in the areas where mountains are parallel to the coasts, like in Black Sea Region. One of the passages allowing transportation between the coast and the internal parts in the Black Sea region is the Ovit Pass whose highest point is 2640 meters. The pass located between İspir and İkizdere on Erzurum-Rize Road (D-925) is administratively within the borders of Sivrikaya village of İkizdere. In this study, the geographical features of the Ovit Pass were aimed to be investigated by methods of geography of transportation; and the current problems were aimed to be determined according to the observations and investigations in the area. The measures to be taken to keep the pass open through the year and make Erzurum-Rize Road effective were attempted to be investigated and analysed from a geographical perspective.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :