Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Yönetim ve Ekonomi

Yıl 2006 , Cilt 13 , Sayı 2

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Avrupa birliği’ne yönelik düzenlemeler çerçevesinde türk tarım politikaları ve sektörün geleceği üzerine etkisi

Yazar kurumları :
Ticaret Borsası Genel Sekreteri1, Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi2
Görüntülenme :
759
DOI :
Özet Türkçe :

Avrupa Birligi (AB)’nde tarım sektörünün desteklenmesi ve yönlendirilmesi Ortak Tarım Politikası (OTP) kapsamında yürütülmektedir. OTP AB’nin ilk ortak politikası olup birlik bütçesinin de yaklasık %50’si bu amaçla kullanılmaktadır.
AB’ye tam üye olabilmek için AB politikalarına uyumun saglanması en önemli kosul olarak Türkiye’nin karsısına çıkmaktadır. Bu politikalar içerisinde en çok zaman alacagı tahmin edilen politika AB Ortak Tarım Politikası’dır. Türkiye’nin AB’ye üye olması ile birlikte AB’nin tarım alanı, tarım üretimi ve tarım nüfusu artacaktır. Bu da Ortak Tarım Politikası açısından bazı sorunların dogmasına neden olacaktır. Bu nedenle, AB, Türkiye’nin tarımla ilgili sorunlarını üye olmadan çözmesini istemektedir.
2000 yılında tarım alanında önemli bir reform süreci gündeme gelmistir. Tarım Reformu Uygulama Projesi olarak adlandırılan bu reform, özellikle tarımsal desteklerin belli standartlara ulasmasını hedeflemis ve dogrudan gelir destegi sistemini uygulamaya sokmustur. Ancak uygulamada istenilen sonuçlara ulasılamamıs ve tarım sektörü daha zor bir sürece girmistir. Türkiye özellikle, 2001 yılından itibaren tarım alanındaki gerekli yasal düzenlemeleri yapmak için çalısmalarını hızlandırmıstır

Özet İngilizce :

In European Union, supporting and directing activities for the agriculture sector are carried out in the extent of Common Agriculture Policy (CAP). CAP is the first common policy of EU and what is more, 50 % of the budget of the union is spared for this target.
Turkey is significantly faced to get accustomed to the EU policies to be an exact member. Among these policies, EU Common Agriculture Policy is predicted to be the most time consuming one. EU’s agriculture area, agriculture production and agriculture population will increase through the exact membership of Turkey. This will give a birth to some problems in aspect of Common Agriculture Policy. Therefore, EU wants Turkey to solve its problems before being an exact member.
An outstanding reforming process came to light in the year 2000 in the area of agriculture. This reform, which was named as The Application Project of Agriculture Reform, especially aimed to set some standards for agricultural supports and established direct income support system. However, in practical applications the desired results were not gotten and the agriculture sector experienced a worse process. Turkey has gained speed to prepare the related regulations in the area of agriculture as of the year 2001.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :