Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Yönetim ve Ekonomi

Yıl 2005 , Cilt 12 , Sayı 1

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Doğrudan yabancı sermaye yatırımlarında çok uluslu şirketlerin çin pazarına yönelme eğilimleri türkiye yönünden bir değerlendirme

Yazar kurumları :
Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi1
Görüntülenme :
601
DOI :
Özet Türkçe :

Dünyada küreselleşme süreci öncesinde yeterince önemsenmeyen yabancı sermaye yatırımlar , bugün kalkınmaya olan katkısının anlaşılmasıyla, gelişmiş ve gelişmekte olan tüm ülkelerin ilgi odağı haline gelmiştir. Gelişmiş ülkeler rekabet güçlerini arttırmak amacıyla hammaddenin daha ucuz olduğu, yasal düzenlemeler ile vergilendirme sisteminin ve şartlarının daha uygun olduğu bölgelere sermaye ve teknoloji transferi yapma yoluna gitmektedir. Gelişmekte olan ülkelerin ise en önemli sorunları sermaye ve teknoloji yetersizliğidir. Satın alma gücünün düşük olması , iç tasarruflardaki eksiklikler, döviz darboğazının yerli sanayinin gelişimini ve rekabet gücünün artmasını engellemesi, gelişmiş ülkelerin standartlarına göre esnek mevzuatın olması, ucuz iş gücü ve diğer uygun koşullar yabancı sermaye için uygun bir ortam hazırlamaktadır. Gelişmekte olan ülkelerden, özellikle Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC), Doğrudan Yabanc Yatırım (DYY) larını çekmede oldukça başarılıdır. Bu kapsamda çalışmanın amacı , Doğrudan Yabancı Sermaye Yatırımlarında Çok Uluslu Şirket (ÇUŞ )`lerin, Çin pazarına yönelme eğilimleri ile Türk firmalarının Çin de gerçekleştirdikleri yatırımlara ilişkin değerlendirmeler yapmak ve geleceğe yönelik öneriler geliştirmektir.

Özet İngilizce :

Today, foreign investments, which are not considered to be so much important before the globalization process, became focus of interest for both the developed and developing countries as their contribution to the development process is realized. The developed countries transfer technology and capital to the areas where raw materials are cheap and the legal proceedings, system of taxation and taxing provisions are more appropriate to increase their competitive advantage. The main problem of developing countries is the lack of capital and technology. The lack of internal savings, low purchasing power, the block of foreign exchange bottleneck of the development of domestic industry and the competitive advantage, more elastic legislation than the standarts of developed countries, cheap labor and the other conditions provide a convenient environment for the foreign capitals in developing countries. Also, the developing countries, especially China, is very successful to attract Foreign Direct Investment (FDI). Within this context, the goal of this study is to make some evaluations of Multinational Corporations intentions of FDI in China and of Turkish firms investments in China and also some advices are given for the future.

Anahtar kelimeler :
Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :