Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Yönetim ve Ekonomi

Yıl 2007 , Cilt 14 , Sayı 2

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Markaların tüketici tercih kriterlerine göre analitik hiyerarşi süreci yöntemi ile değerlendirilmesi: beyaz esya sektöründe bir uygulama

Yazar kurumları :
Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi1
Görüntülenme :
631
DOI :
Özet Türkçe :

Çok kriterli karar verme yöntemlerinden Analitik Hiyerarsi Süreci Yöntemi (AHS), son yıllarda karar verme problemlerinin çözümünde birçok yazar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.
Beyaz esya sektöründe büyük, küçük ve diger elektrikli ev aletleri olmak üzere üç alt grubun tümünde ürün üreten ve/veya pazarlayan markalardan en çok tanınanları çalısma kapsamına alınmıstır. Bu markalar alt gruplarda ve bu grupların bileskesi olarak toplamda tüketici tercih kriterlerine göre puanlanmıs ve sıralanmıstır.
Uygulama, alt gruplar ve toplam olmak üzere, degerleme kriterleri ve önem düzeylerinin istatistiksel bir arastırma ile belirlenmesi ve bu kriter ve önem düzeylerine baglı olarak AHS yönteminin uygulanmasından olusmaktadır. Markaların puanlaması, tüm alt gruplarda ayrı ayrı, tekrarlanmakta, bu puanların ortalamalarıyla da genel puanlar hesaplanmaktadır.
Diger AHS uygulamalarından farklılık, iki asamalı hesaplamadan kaynaklanmaktadır. Birinci asamada beyaz esya marka alt gruplarına ait performans degerlendirmesi yapılmakta ve ikinci asamada tüm grup performanslarının kümülatif bileskesi alınarak ana grupların performansına ulasılmaktadır. Bu sekilde bir markanın alt gruplarından gelen olumlu veya olumsuz performans degerlerinin, genel performansa etkileri kolayca görülmektedir.

Özet İngilizce :

Analitic Hierarchy Method (AHP), one of the multicriteria decision making methods, have been frequently used by many aouthors to solve decision making problems.
This study included widely known brands, produce and market in all groups (big, small and other home device) in the white goods sector. These brands was scored and ranked by using consumer choice criterias in all sub groups and totally.
In this study, eveluation criterias and their influences was defined by using statistical method and AHP method was used based on these criterias and influences for both sub groups and total one. Brands is ranked for all sub groups and general rank is counted with avarage of them. The main difference from other AHP studies that, total score is counted by using all sub groups and their influences.
Differences between this method and others is from two phases calculation. In the first phase, it is calculated all sub performances of brands, and then second, is calculated main performances as cumulated. Therefore, it can be shown that positive or negative performance of sub groups and their effects on general performance easily.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :