Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Yönetim ve Ekonomi

Yıl 2008 , Cilt 15 , Sayı 2

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

örgütsel güvenin örgütsel bağlılık üzerine etkisi: tekstil sektörü çalısanlarına yönelik bir araştırma

Yazar kurumları :
Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi1
Görüntülenme :
863
DOI :
Özet Türkçe :

Araştırmanın temel amacı, örgütsel güvenin örgütsel baglılık üzerine olan etkisini ortaya koymaktır. Bu amaca baglı olarak, İstanbul’da tekstil sektöründe faaliyet gösteren A firmasında bir araştırma gerçeklestirilmistir. Araştırmada, örgütsel güven, örgüte ve yöneticiye olan güven boyutuyla ele alınırken; örgütsel baglılık, duygusal baglılık, devamlılık baglılıgı ve zorunlu baglılık boyutuyla ele alınmıstır. Bu bağlamda, örgütsel güven boyutlarıyla örgütsel baglılık boyutları arasındaki iliski ortaya konularak örgütsel güvenin örgütsel baglılık üzerine olan etkisi belirlenmistir.
Araştırma sonuçlarına göre örgüt ve yöneticiye olan güvenin duygusal baglılık ve devamlılık baglılıgını olumlu etkiledigi ve aralarında pozitif ve orta düzeyde anlamlı bir iliski oldugu; örgüt ve yöneticiye olan güven ile zorunlu baglılık arasında ise anlamlı bir iliski olmadıgı saptanmıstır.

Özet İngilizce :

The key objective of this research is to demonstrate the impact of organizational trust on organizational commitment. Accordingly, a research was conducted in the firm A, a textile industry enterprise in Istanbul. In the research, organizational trust has been examined in terms of the trust toward organization and manager; organizational commitment was has been examined in terms of affective commitment, continuity commitment and normative commitment. Within this framework, the effect of organizational trust on organizational commitment is established, exposing the relationship between the dimensions of organizational trust and the dimensions of organizational commitment.
The findings reveal that the trust toward organization and manager have a positive effect on emotional commitment and continuity commitment and there exists a positive and moderately meaningful relationship between them; whereas there is no significant relationship between the trust --toward organization and manager-- and the normative commitment.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :