Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Yönetim ve Ekonomi

Yıl 2005 , Cilt 12 , Sayı 1

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Shewhart kontrol kartlarında (çizelgesinde) tasarım parametrelerinin seçimi üzerine bir uygulama

Yazar kurumları :
Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi1, Celal Bayar Üniversitesi Köprübaşı Meslek Yüksek Okulu2
Görüntülenme :
585
DOI :
Özet Türkçe :

SHEWHART kontrol kartlarının ekonomik tasarımları kontrol etkinliği ile maliyetleri arasında bir denge kurulması prensibi etrafında gelişim göstermiştir.
Bu çalışmada, örnekleme sırasında yapılan hatalar ve kaynakların boşa harcanmasını önlemek amacıyla Montgomery in geliştirdiği paket program kullanılmıştır. Ekonomik tasarım parametrelerinin belirlenmesinde kullanılan, bu program ile birim zamandaki maliyet ve kayıp fonksiyonlar dikkate alarak tasarım parametreleri; örnek büyüklüğü , örnekleme aralığı ve kontrol limitleri katsayılarının belirlenmiştir.

Özet İngilizce :

The economical designs of SHEWHART control charts have been improved around by the principle of balancing between control efficiency and its costs.
In this study, the packet programme which was designed by Montgomery to prevent the errors and the wastage of recources during sample process to determinate of the economic designparameter has been used .With this programme, by paying attention to the lost functions and unit cost,design parameters, sample size, sample range and the coefficient of control limits has been determinated.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :