Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Yönetim ve Ekonomi

Yıl 2007 , Cilt 14 , Sayı 2

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Türkiye’de kredi kartı kullanımını etkileyen faktörleri belirlemeye yönelik bir model çalışması

Yazar kurumları :
Dumlupınar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi1, Akbank T.A.Ş. Simav Şubesi2
Görüntülenme :
630
DOI :
Özet Türkçe :

Kredi kartının bir ödeme ve tüketici kredisi aracı olarak kullanılması dünya genelinde ve Türkiye’de sürekli artmaktadır.
Bu çalısmada Türkiye’de kredi kartı ile yapılan harcamalara etki eden faktörlerin analiz edilmesi amaçlanmıs ve çoklu regresyon analizi uygulanmıstır. Analiz sonucu elde edilen model, iktisadi ve istatistikî beklentilere uygun sonuç vermistir. Türkiye’de Kasım 2000 ve Subat 2001 tarihlerinde yasanan krizlerin kredi kartı kullanım cirosunun azalmasında önemli derecede rol oynadıgı görülmüstür. Diger yandan kisi basına düsen gayri safi milli hasılanın, pos sayısının, kredi kartı sayısının ve enflasyon oranının ise kredi kartı kullanım cirosunu artıs yönünde etkiledigi sonucuna varılmıstır.

Özet İngilizce :

The usage of credit cards as a mean for payment and consumer credits is consistently increasing worldwide and Turkey.
In this study, analyzing the factors that affect the expenditures by credit cards is aimed and multiple regression analysis is applied. The model which is gained through this analysis has shaved appropriate results for economic and statistical expectations. It has been realized that, the crisis in November 2000 and February 2001 in Turkey had an important role in the decrease of credit card usage giro. On the other hand, it has been concluded that the gross national product per capita, the number of pos machines and credit cards and the inflation rate increased the card usage giro.

Anahtar kelimeler :
Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :