Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Yönetim ve Ekonomi

Yıl 2009 , Cilt 16 , Sayı 1

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

“vergiye gönüllü uyum” konusunda çanakkale iline yönelik ampirik bir çalısma

Yazar kurumları :
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi1, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bİlimler Enstitüsü2
Görüntülenme :
865
DOI :
Özet Türkçe :

nsan faktörüyle iliskili olması dolayısıyla vergilemede en önemli konulardan biri de sosyal ve psikolojik boyuttur. Gerçekten de vergilemede basarıya ulasmanın yolu, sadece bir takım teknik düzenlemelerin yapılmasından geçmemektedir. Teknik düzenlemelerin yanında yükümlülerin vergiye bakısını etkileyen faktörlerin de bilinmesi gerekmektedir. Yükümlülerin vergiye bakısının bilinmesi, vergileme sürecinde etkin ve saglıklı bir yapının kurulmasını saglayacaktır.
Yükümlülerin vergiye bakısını, vergi karsısındaki tutum ve davranıslarını inceleyen çalısmalar son yıllarda artıs göstermistir. Bu çalısmalar da ortaya koymaktadır ki, yükümlülerin vergisel yükümlülüklerini zamanında ve kendiliginden yerine getirmeleri olarak adlandırılan vergiye gönüllü uyum, birçok faktör tarafından etkilenmektedir. Bu faktörler kisisel olmanın yanında sosyal, siyasal, ekonomik ve mali yapıyla da ilgilidir.
Vergi uyumunun yerel ölçekte incelendigi bu çalısmada, Çanakkale ilinde yapılan bir alan çalısması ve sonuçları analiz edilmektedir. Genelde oldugu gibi Çanakkale ili merkezindeki yükümlüler de vergi uyumu konusunda bireysel ve çevresel bir takım faktörlerden etkilenmektedirler. Çanakkale ilindeki yükümlülerin, olması gerekenle mevcut duruma iliskin düsünceleri farklılık göstermektedir. Yükümlüler genel olarak yükümlülüklerin yerine getirilmesini savunurken, mevcut durumun vergi uyumunu olumsuz etkiledigini belirtmektedir

Anahtar kelimeler :
Özet İngilizce :

Social and psychological aspects take place among the most important subjects in taxation due to relationship with human factor. Indeed, the way of success in taxation does not only depend on some technical regulations. Not only technical regulations but also the factors affecting tax payers’ views on taxations have to be known. Knowing tax payers’ views on taxation will help to establish an efficient and healthy structure in taxation process.
Studies examining taxpayers’ views on taxation and their attitudes and behaviors against taxation have increased in recent years. These studies have revealed that voluntary tax compliance referring to tax payers’ meeting their tax obligations voluntarily and on time is affected by many factors. Besides being personally, these factors are also related to social,political,economic and financial structure.
A field study Çanakkale province and its results are analyzed in this study examining tax compliance at the local level. As in general, taxpayers in Çanakkale city center are affected by some personal and environmental factors about tax compliance. Taxpayers’ opinions in Çanakkale province differ on the current status and what ought to be. Taxpayers’ generally support fulfilling tax obligation, but they also state that the current status affects negatively tax copliance.

Anahtar kelimeler :
Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :