Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi

Yıl 2008 , Cilt , Sayı 10

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Ekonomik gelişme sürecinde tarım-sanayi ilişkilerinin sektörler arası bütünleşmeye etkileri

Yazar kurumları :
Dicle Üniversitesi Diyarbakır Meslek Yüksekokulu1, Dicle Üniversitesi2
Görüntülenme :
744
DOI :
Özet Türkçe :

Tarım ve sanayi sektörleri birbirine neden sonuç ilişkileri ile bağımlıdır. Hiçbir ülkede tarımsal faaliyetlerin sanayiden bağımsız olarak modern yöntemlerle sürdürülmesi mümkün değildir. Ekonomik gelişme sürecinde tarım ve sanayi sektörleri arasında bir paralellik sağlanamaz ise yalnız başına hiçbir sektör, en azından dünya piyasalarındaki konjonktürlerin karşısında bir anlam ifade edemez.
Ekonomik bütünleşme, pazarın genişleyerek ticaret hacminin artması, üretimde verimliliğin artması, ürünlerin dış piyasadaki rekabet olanaklarının artması, yabancı sermaye yatırımlarının artması ve yeni iş alanlarının açılması gibi birçok avantaj sağlayabilir. Ekonomide bütünleşme kendiliğinden ortaya çıkmamakta, bu sürecin organize edilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda, tarımsanayi bütünleşmesinde en önemli işlevi tarımsal ticaret (agribusiness), kırsal sanayiler, kooperatifler ve sözleşmeli tarım yöntemleri yerine getirmektedir.

Özet İngilizce :

Why the agricultural and industrial sectors are connected with their end products? In every single country, it is not possible to do agriculture in a modern way without using the industry. During the period of an economic development there has to be an analogy between agriculture and industry, if this is not the case then not a single sector would be able to exist and prove itself against world’s leading economies.
Economic integration would mean expanding markets where the trade volume booms, production increases, competitiveness on the export market increases, foreign investments rise and new job opportunities will be offered. Economic integration needs thoroughly made plans. Thus, in the agricultural-industrial integration the most important contributions are made by the agribusiness, industrial supports in rural areas, agricultural cooperatives and contractually agreed agricultural methods.

Anahtar kelimeler :
Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :