Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi

Yıl 2008 , Cilt , Sayı 11

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Fizik öğretmen adaylarının alternatif ölçmedeğerlendirme yöntemlerini algılama düzeyleri

Yazar kurumları :
Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fatih Eğitim Fakültesi, Ortaöğretim Fen- Matematik Alanlar Eğitimi Bölümü1
Görüntülenme :
633
DOI :
Özet Türkçe :

Alternatif ölçme değerlendirme yöntemlerinin öğretim koşulları ile sözkonusu yöntemlerin öğretmen adayları tarafından öğrenilme durumlarını tespit etmeyi amaçlayan bu çalışma 2006–2007 öğretim yılında KTÜ’den 38 Fizik öğretmen adayının katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın amacına bağlı olarak öncelikle eğitim fakültelerinde ‘Öğretimde Planlama ve Değerlendirme’ dersi kapsamında kullanılan kaynak kitaplar incelenmiş, daha sonra araştırmacılar tarafından geliştirilen bir anket uygulanmış ve elde edilen veriler frekans ve yüzdelik değerlere göre analiz edilmiştir. Çalışma sonunda incelenen kaynak kitaplarda alternatif ölçme ve değerlendirme yöntemlerinin kullanımına yönelik açıklayıcı bilgilerin yeterli olmadığı ve öğretmen adaylarının düşüncelerinde geleneksel ölçme ve değerlendirme yaklaşımının yerini alternatif ölçme ve değerlendirme yaklaşımına bıraktığı ancak bu yöntemlerin kullanımı hakkında öğretmen adaylarının yeterli bilgiye sahip olmadıkları saptanmıştır.

Özet İngilizce :

This study aims to determine on the one hand teaching conditions’ of alternative evaluation methods at the university level and on the other hand perception levels by prospective teachers’ of these methods. The research was conducted in Karadeniz Technical University with the participation of 38 student teachers. In this study firstly, hand-books used by the lecturer are analysed in order to reveal methods treated within class named “Planning and Evaluation in Teaching” and that student-teachers are supposed to know. A questionnaire developed by researchers has been used to determine studentteachers’ perceptions of these methods.
Collected data are analysed by using frequency and percentile analysis methods. The study showed that hand-books’ explications related to alternative evaluation methods are unsatisfactory and although student-teachers have tendency to progressively substitute alternative evaluation methods for those traditional, they have still great difficulties for using alternative methods

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :