Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi

Yıl 2010 , Cilt , Sayı 15

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Görsel sanatlar eğitimcisi yetiştiren kurumlardaki öğrencilerin televizyon izleme alışkanlıkları ve televizyon programları hakkındaki düşünceleri

Yazar kurumları :
Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü1
Görüntülenme :
582
DOI :
Özet Türkçe :

Toplum üzerinde televizyonun etkisi hiç şüphesiz son yıllarda hızla artmaktadır. Özellikle TV’de yayınlanan programların çoğunluğu kaliteli bir içerik ve estetik kaygıdan uzak hazırlanmaktadır. TV’nin çok geniş bir kitle üzerindeki etkisi düşünüldüğü zaman; bu programların içeriklerinin ve kullanılan görüntülerin kalitesinden ve topluma etkilerinden haberdar olmamak mümkün görünmemektedir. Toplumun beğeni ve ihtiyaçlarına yönelik hazırlanan ve halkın çoğunluğu tarafından tüketilmekte olan bu programların estetik değerlerinin olumlu yönde geliştirmesi gerekir. Programların etkili ve verimli kullanılması ile ilgili medyaya önemli görev ve sorumluluklar düşmektedir. Araştırma kapsamında; örneklemi oluşturan 110 öğrenciye konu ile ilgili anket uygulanmıştır. Örneklem grubunun belirlenmesinde “Benzeşik (homojen) Örnekleme” den yararlanılmıştır. Yapılan analizler sonucu ortaya çıkan bulgular yine konu çerçevesinde yorumlanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre öğrencilerin çoğunluğunun günde ortalama birsaati TV karşısında geçirdikleri görülmektedir. Program tercihlerinde ise yarışmalar ilk sırada yer alırken, sanat programları son sıralardadır. Üniversite öğrencileri, programların konu ile ilişkili konuşma ve görüntülerinin kendileri için tercih nedeni olduğunu belirtirken; televizyonun da toplumu görsel içerikleri ile etkilediğini düşünmektedirler.

Özet İngilizce :

The effect of television on society is doubtless rising in the last years. Most of the programs broadcasted on TV are prepared in a manner that is deprived of good quality concerning both its content and aesthetic thinking. When we think about the large scale effects of television on mass society, it is easy to discover the negative effects of the above mentioned poor quality broadcasts. Although TV programs are prepared in line with the expectations and taste of the people who consume these programs, directors of auditory and visual media have also the duty and responsibility to use their power to improve the aesthetic taste of society. Within the scope of this research, an inquiry about the subject is applied to a sample of 110 students. Results are obtained with the analysis of these findings and other related datum about the subject.

Anahtar kelimeler :
Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :