Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi

Yıl 2009 , Cilt , Sayı 12

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Ilköğretim 6. sınıf matematik ders kitaplarının öğretmen görüşleri doğrultusunda değerlendirilmesi

Yazar kurumları :
Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fatih Eğitim Fakültesi, İlköğretim Bölümü1
Görüntülenme :
679
DOI :
Özet Türkçe :

Öğrenme-öğretme sürecinin her aşamasında kullanılan materyallerin başında ders kitapları gelmektedir. Bu denli önemli olan ders kitapları hazırlanırken bir takım ilke ve hususlara riayet edilmesi beklenir. Bu çalışmada 2005 öğretim programına göre hazırlanmış matematik ders kitapları incelenerek, bir ders kitabının taşıması gereken özellikleri ne oranda dikkate aldıklarının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla ders kitaplarının değerlendirilmesine yönelik önceden belirlenen ölçütler doğrultusunda bazı illerimizde okutulmakta olan iki tane 6. sınıf matematik ders kitabı incelenmiş ve on üç öğretmenle yarı yapılandırılmış mülakat yapılmıştır.
Çalışmanın sonucunda incelenen kitapların genel olarak etkili bir ders kitabının taşıması gereken özelliklere sahip olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte ders kitaplarının söz konusu özelliklerden bir kısmını göz ardı ettiği, bu nedenle bazı açılardan yetersiz kaldığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu bağlamda öğrencilerin ön bilgilerinin yeterince dikkate alınmadığı, üniteler arasında kopukluk olduğu, hesap makinesi dışındaki çağdaş teknolojilerin kullanımına yönelik etkinliklerin bulunmadığı ve değerlendirme sorularının uygulama basamağından ileriye gitmediği belirlenmiştir. Sonuçlar doğrultusunda kitapların hazırlanma aşamasında öğrenci seviyesinin ve öğretmen görüşlerinin dikkate alınması ve yeni teknolojilerin kullanılmasına özen gösterilmesi tavsiye edilebilir.

Özet İngilizce :

Textbooks are among the primary resources of education used at all levels of teaching and learning process. For this reason, these significant elements of educational process; textbooks must be prepared by concerning certain points and principals. With the present study, mathematics textbooks prepared to comply with the requirements of the 2005 curriculum were investigated and it was aimed to determine to which extent these books fulfill the mentioned features. For this aim, two 6th grade mathematics books instructed in certain provinces were examined with the previously set criteria and 13 teachers were objected to semi-structured interviews. Backed with the available data, it was concluded that while the textbooks of concern were prepared, some of these points and principals were undermined and as a result. The books were evaluated as being inadequate in considering pre-knowledge of students, having broken relations between units, not including activities employing contemporary technologies except for calculators and not having assessment questions beyond application level (of Bloom’s). Based upon results, it can be suggested that student levels and teacher opinions should be taken into consideration and new technologies should be utilized while the textbooks are prepared.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :