Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi

Yıl 2009 , Cilt , Sayı 12

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Milli mücadele’ye muhalif bir gazete: “ferdâ”

Yazar kurumları :
Harran Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü1
Görüntülenme :
601
DOI :
Özet Türkçe :

Devletlerin dış politika hedeflerine ulaşmasında, çıkar ve beklentilerinin gerçekleşmesinde önemli bir araç olan basın, 19.yüzyılda etkili bir kamuoyu oluşturma aracıdır. Mondros Mütarekesinden sonra Türkiye’yi işgal eden devletler, amaçlarına ulaşmak ve yönetimlerini benimsetmek amacıyla basını kullanmışlardır.
Çukurova bölgesi Fransızlar tarafından işgal edilince, Ferdâ gazetesinin, bölgede Fransız işgalini destekleyen bir yayın organı olarak ortaya çıktığı görülmektedir. Ferdâ gazetesi, bazen Saltanat ve Hilafet yönetimini benimseme bazen de İttihat-Terakki düşüncesine karşı çıkmak adına, Fransız işgal yönetimini desteklemiş, kurtuluş mücadelesini küçümsemiş ve eleştirmiştir. Bu yayın politikasının, Fransızların bölgeye yerleşmesine katkı sağlaması yanında Millî Mücadeleye inanç ve desteği zayıflatmaya çalıştığı görülmektedir. Ferdâ gazetesinin 1918 yılı sonunda başladığı yayın hayatı, 1921 yılı sonunda Fransızların Çukurova’dan çekilmesiyle birlikte sona ermiştir. Gazetenin sahipleri ve yazarları 150’likler listesine alınarak yurt dışına çıkarılmıştır.

Özet İngilizce :

Press, as an important means of reaching the interests and aims in field of foreign affairs for all states, was a way for creating an effective public opinion. After Mondros Cease-fire the states that invaded Turkey used pres to attain their goals and to convince people to accept their administration.
When French forces occupied Cilicia, it had been observed the newspaper “Ferdâ” started to be published and it was supporting the invasion. This newspaper was trying to underrate and criticize the “National Independece War” at the side of French Administration, sometimes for sake of accepting teh administration of Kingdom and Caliphate in İstanbul, some times for rejecting the “Unification and Progress” ideology. This publishing policy not only helped the settlement of French Administration in the region, but also weakened the belief and support for “National Independence war”. With the retreat of French forces from Cilicia, “Ferdâ” stopped publishing of last three years. The owners and writers of it were en listed in the “150’s list” and were sent into exite.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :