Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi

Yıl 2012 , Cilt , Sayı 18

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Sınıf öğretmeni adayları için beden eğitimi dersi tutum ölçeğinin geliştirilmesi

Yazar kurumları :
Karadeniz Teknik Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü1, Karadeniz Teknik Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Antrenörlük Eğitimi Bölümü2
Görüntülenme :
607
DOI :
Özet Türkçe :

Bu araştırmanın amacı, sınıf öğretmeni adaylarının beden eğitimi dersine yönelik tutumlarını ölçebilecek bir ölçme aracı geliştirmektir. Araştırmaya, bir eğitim fakültesinin sınıf öğretmenliği programında öğrenim gören 164 üniversite öğrencisi gönüllü olarak katılmıştır. Ölçeğin geçerlik seviyesini test etmek amacıyla ölçekte bulunan 40 maddeye ilişkin yapılan açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizinde; ölçeğin tek faktörlü bir yapıya sahip olduğu tespit edilmiş ve madde sayısı 25'e indirilmiştir. Madde yük değerleri 0,739- 0,884 arasındadır. Ölçeğin güvenirlik seviyesini test etmek için ise Cronbach Alpha güvenirlik ve iki yarı test korelasyonu katsayısına bakılmış ve bu değerler sırasıyla 0,98 ve 0,96 olarak bulunmuştur. Sonuç olarak; sınıf öğretmenliği bölümü öğrencilerinin beden eğitimi dersine yönelik tutumlarını ölçmek amacıyla hazırlanan ölçeğin, yapılan geçerlik ve güvenirlik çalışması sonucunda kullanılabilir bir ölçüm aracı olduğu tespit edilmiştir.

Özet İngilizce :

The purpose of the present study was to develop a new scale with acceptable reliability to measure the attitudes of preservice classroom teachers toward physical education lesson. Participants were 164 primary teaching program students from education faculty. Exploratory and confirmatory factor analysis conducted concerning the 40 items in the scale findings point to a single factor scale. Scale was reduced to 25. Item loadings are reported between 0,739 and 0,884. In order to test reliability of the scale, Cronbach Alpha scores and two-halves test correlation coefficients were checked. They were reported as 0,98 and 0,96 respectively. In conclusion; findings support the use of scale to investigate the attitudes of pre-service classroom teachers' towards physical education lesson is a practicable scaling tool.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :